Decizie CNA: Emisia Antena1, intrerupta in prime time din cauza imaginilor cu Emil Boc

Ultima actualizare: 10-10-2012 05:12
Emil Boc

CNA a decis, joi, sa suspende emisia postului Antena 1 pentru o durata de 10 minute, in intervalul 19.00-19.10, din cauza emisiunii "Un show pacatos".

In emisiune a fost difuzata o inregistrare in care Emil Boc apare nud, Consiliul considerand ca imaginile i-au incalcat viata privata a fostului premier.

Sanctiunea de intrerupere a emisiei Antena 1 timp de 10 minute a fost propusa de Ioan Onisei, vicepresedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), si a fost votata in unanimitate de membrii Consiliului.

Potrivit legislatiei audiovizualului, in cele 10 minute cat va fi intrerupta emisia Antena 1, pe post va fi difuzat un text pe care CNA il va redacta si in care va explica publicului de ce a luat aceasta decizie si ce puncte ale legislatiei au fost incalcate de televiziune prin difuzarea inregistrarii in care Emil Boc apare nud.

CNA nu a stabilit inca ziua in care Antena 1 trebuie sa isi
intrerupa emisia pentru 10 minute, in intervalul 19.00-19.10, insa foarte probabil acest lucru se va intampla vineri.

Aceasta nu este pentru prima data cand Antena 1 va avea emisia oprita pentru 10 minute. In anul 2010, emisia televiziunii a mai fost suspendata de CNA, timp de 10 minute, din cauza emisiunii "Acces Direct", prezentata la momentul respectiv de Madalin Ionescu, in care au fost prezentate materiale cu tenta sexuala care implicau copii.

CRP a sanctionat cu "delimitare publica" Antena 1, membru al Clubului

Clubul Roman de Presa (CRP) a decis, joi, aplicarea sanctiunii de "delimitare publica" televiziunii Antena 1, membra a CRP, pentru imaginile cu fostul premier Emil Boc, difuzate intr-o emisiune a postului.

"Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa (CRP) s-a autosesizat in aceasta saptamana in cazul «Emil Boc - Atena 1», pe care il considera ca fiind de incalcare a Codului Deontologic al CRP. Procedura de autosesizare este prevazuta in Statutul CRP. Membrii Consiliului de Onoare al CRP au decis sa aplice sanctiunea de «delimitare publica» postului TV Antena 1 - membru al CRP, pentru incalcarea articolului 4 din Codul Deontologic al Clubului", se precizeaza intr-un comunicat al CRP, remis agentiei MEDIAFAX.

CRP considera ca "utilizarea unor imagini cu o persoana publica aflata in cadru privat a incalcat principiul neintruziunii in viata privata si ca, in cazul mentionat, utlizarea acestor imagini nu poate fi justificata prin invocarea unui eventual interes public".

Doar in situatii cand "comportamentul privat al unor personalitati publice poate avea urmari asupra societatii, principiul neintruziunii in viata privata ar putea fi eludat", conform articolului 4 din Codul Deontologic al CRP, se precizeaza in comunicatul Clubului. "Consiliul de Onoare al CRP isi exprima ingrijorarea fata de aparitia unui asemenea precedent si considera ca aplicarea unei sanctiuni va preveni alt derapaj etic din partea postul TV Antena 1. De asemenea, CRP face un apel catre jurnalisti pentru respectarea normelor etice ale profesiei, atitudine mai mult decat necesara in contextul actual", se mai spune in comunicatul CRP.

Sanctiunile prevazute de CRP pentru nerespectarea Codului Deontologic sunt, conform regulamentului Consiliului de Onoare (cel care le stabileste): avertisment, delimitare publica, excludere. Articolul 4 din Codul Deontologic al Ziaristului elaborat de CRP prevede: "Ziaristul este obligat sa respecte viata privata a cetatenilor si nu se va folosi de metode interzise de lege pentru a obtine informatii sau imagini despre aceasta. Atunci cand comportamentul privat al unor personalitati publice poate avea urmari asupra societatii, principiul neintruziunii in viata privata ar putea fi eludat". TV Antena 1 este membra a CRP.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!