Decizie a Ministerului Sănătății, după acuzaţiile că sânge contaminat din spitale e aruncat în canal

Ultima actualizare: 28-01-2020 22:03
Sânge
Emanuel ungureanu

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat că va trimite Corpul de control la Spitalul Universitar din Bucureşti, unde au apărut imagini cu resturi de sânge şi deşeuri infecţioase care sunt aruncate în canalizare.

"Trimitem Corpul de control la Spitalul Universitar. Măsurile vor fi dure. Vrem să respectăm procedurile şi să aflăm de ce la cel mai mare spital din Capitală s-a ajuns la astfel de derapaje. Este cu atât mai şocant cu cât doamna manager este medic pe ATI şi ar trebui să ştie acest lucru”, a declarat ministrul Victor Costache, potrivit News.ro.

Ministrul nu a exclus să fie identificate şi alte derapaje.

"Evident că nu putem exclude şi alte derapaje. Nu au voie să facă asta, trebuie să respecte procedurile şi vom analiza procedurile de la Spitalul Universitar”, a declarat Costache.

Ministrul a adăugat că este necesară o staţie de epurare la acest spital şi că un program amplu de modernizare a Spitalului Universitar trebuie iniţiat.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat, marţi, că mii de litri de sânge contaminat şi alte deşeuri infecţioase de la sute de unităţi sanitare din România sunt aruncate zilnic în sistemul de canalizare. Deputatul a publicat fotografii de la Spitalul Universitar Bucureşti şi susţine că pericolul este uriaş pentru sănătatea publică.

”Mii de litri de sânge contaminat şi alte deşeuri infecţioase de la sute de unităţi sanitare din România sunt aruncate ZILNIC în sistemul de canalizare!!! În imaginile pe care le vedeţi aici, sângele din sălile de operaţie, contaminat cu diferite bacterii periculoase din Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti dar şi alte fluide biologice contaminate sunt evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor sau chiar ale WC-urilor, fără să se respecte procesul de decontaminare! Pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaş!”, arată, marţi, Emanuel Ungureanu, într-o postare pe Facebook intitulată ”Bombă ecologică”.

Acesta a adresat un apel către direcţiile de sănătate publică să demareze un control împreună cu Ministerul Sănătăţii şi al Mediului ”pentru a avea urgent o analiză a dimensiunilor acestui dezastru cu implicaţii catastrofale pentru sănătatea publică”.

În replică, managerul Spitalului de Urgență a anunțat că va depune plângeri penale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO