De ce a refuzat Volodimir Zelenski oferta de negocieri a Rusiei

×
Codul embed a fost copiat

În războiul de la granița României, trupele rusești au intrat în Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei. Dar au întâmpinat o rezistenţă aprigă. Au fost raiduri și în împrejurimile Kievului.

Între timp, președintele Ucrainei a explicat motivul refuzului negocierilor cu trimișii lui Putin.

Locuitorii Capitalei au traversat încă o noapte tensionată, dar nu a fost un atac aerian susţinut asupra orașului. Ministrul ucrainean al Apărării a omagiat rezistenţa în faţa invadatorului, de la armată, până la voluntari şi oameni de rând, după 72 de ore de la începutul invaziei ruse.

Iar preşedintele ucrainean Zelenski a respins o aşa-zisă ofertă de negocieri din partea Rusiei, care erau propuse să se desfăşoare, în mod ostentativ, în Belarus, adică ţara aliatului Lukaşenko, folosită pentru atacul asupra Ucrainei.

S-au dat lupte de stradă la Harkov, chiar şi în centru, după ce, de dimineață, forţele ruse, cu vehicule militare uşoare, au intrat în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat cam la 30 de kilometri de graniţa cu Rusia.

Citește și
kiev, ucraina
Trupele ruse, la 30 de km de centrul Kievului, potrivit Ministerului Apărării britanic
Cât de bogată e Gabriela Firea. Fără a avea pe numele său vreun teren sau casă, ea are această sumă în conturi

Soldaţii ruşi au întâmpinat o rezistenţă acerbă. Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu vehicule militare incendiate.

"Stați la adăpost, nu ieșiți pe străzi" - a fost apelul autorităților locale pentru populaţie.

„Acestea sunt trupe ruse. Marcate cu litera Z. Înaintează pe Strada Sapernaya. s-au oprit între blocuri. Doamne!” spune un localnic.

Cucerirea orașului Harkov - cu 1,5 milioane de locuitori, și aflat la doar 30 de kilometri de granița cu Rusia - este unul dintre obiectivele importante după invadarea Ucrainei. Potrivit unor relatări și regiunea Kherson, din sudul Ucrainei, s-ar afla sub controlul forțelor ruse.

Fred Pleitgen, corespondent CNN: "Rușii trimit tot mai multe forțe spre Harkov. Nu știu cât de bine puteţi să vedeţi dacă întoarcem camera de filmat în acea direcţie, puteți observa că tancurile fac un viraj şi se îndreaptă direct spre teritoriul ucrainean.”

În raidurile din noaptea de sâmbătă spre duminică din zona Harkovului a fost lovită și o conductă de gaze.

Bombardamentele au zguduit suburbiile Kievului. O rachetă a lovit un depozit de carburanţi dintr-un oraş situat la 20 de kilometri de Capitală, unde se află şi o importantă bază aeriană.

Fumul toxic degajat - încă o primejdie, au avertizat autorităţile.

Totuşi, nu a avut loc un atac aerian masiv cu rachete asupra Capitalei, aşa cum erau avertismentele. Însă, începând de la miezul nopţii, sirenele au sunat în repetate rânduri. Şi locuitorii Capitalei au fost nevoiţi din nou să coboare în staţii de metrou şi în adăposturi, ca acesta, amenajat într-o parcare subterană.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei:Întreaga lume a văzut: ucrainenii sunt puternici, ucrainenii rezistă, ucrainenii sunt curajoşi."

Ce arme au ucrainenii

Rezistenţa armatei ucrainene se bazează şi pe armele uşoare anti-tanc. În aceste imagini se văd două blindate prinse în ambuscadă, iar militarul ucrainean are un lansator portabil de rachete anti-tanc, dintre cele primite din Marea Britanie. Acum şi Germania a confirmat că trimite Ucrainei 1.000 de arme anti-tanc şi 500 de rachete aer sol Stinger. Este o majoră schimbare de politică a Germaniei care de multă vreme interzicea exportul de arme letale în zonele de conflict.

Kremlinul a anunţat că o delegaţie a sosit în Belarus - ostentativ, pentru negocieri cu Ucraina. Dar preşedintele ucrainean Zelenski a respins oferta,

„Dacă nu ar fi fost acțiuni agresive de pe teritoriul Belarusului, am fi putut vorbi la Minsk. O întrevedere poate avea loc, însă, în alte oraşe. Desigur, vrem pace, vrem să ne întâlnim și să punem capăt războiului”, a spus el.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
Citește și...
Analistul militar Valentin Mateiu, în studioul ȘtirilorPROTV, despre mișcările armatei lui Putin. Care e strategia rușilor
Analistul militar Valentin Mateiu, în studioul ȘtirilorPROTV, despre mișcările armatei lui Putin. Care e strategia rușilor

„Nu avem voie să cedăm Capitala”, spune preşedintele Zelenski, iar armata ucraineană dă dovadă de o rezistenţă neaşteptată.

Trupele ruse, la 30 de km de centrul Kievului, potrivit Ministerului Apărării britanic
Trupele ruse, la 30 de km de centrul Kievului, potrivit Ministerului Apărării britanic

Cea mai mare parte a trupelor ruse angajate în ofensiva către Kiev sunt la circa 30 de kilometri de centrul oraşului, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării.

Zelenski anunță că Turcia va interzice accesul navelor de război ale Rusiei în Marea Neagră. Clarificările Turciei
Zelenski anunță că Turcia va interzice accesul navelor de război ale Rusiei în Marea Neagră. Clarificările Turciei

Turcia va interzice accesul navelor de război rusești în Marea Neagră, prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, a anunțat sâmbătă președintele ucrainean Zelenski.  

Recomandări
Putin, mesaj războinic pentru Occident de
Putin, mesaj războinic pentru Occident de "Ziua Victoriei": "Forțele strategice sunt mereu gata de luptă" | VIDEO

Rusia sărbătorește, joi, victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina.

România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Ministrul Economiei: „Geografia este de partea noastră
România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Ministrul Economiei: „Geografia este de partea noastră"

România poate fi un centru logistic pentru reconstrucţia Ucrainei, spune ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea. Aproape 80% din exportul de grâne din țara vecină se face prin România.

"I-am spus lui Bibi!". Biden anunță o reacție dură a SUA în cazul în care Israelul va lansa o ofensivă majoră în Rafah

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore la Rafah, relatează AFP şi Reuters.