Dan Voiculescu despre o eventuala condamnare in dosarul ICA: "Sunt pregatit pentru orice"

×
Codul embed a fost copiat

Dan Voiculescu a declarat, sambata, la intrarea in sediul IPJ Ilfov, ca nu putea sa il santajeze pe Nelu Iordache, pentru ca ultima data l-a vazut acum 20 de ani, iar pe celalalt denuntator nici nu il cunoaste.

Dan Voiculescu a spus ca noul dosar este "o facatura", iar in dosarul ICA este pregatit pentru orice. Omul de afaceri a mers, sambata, la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Ilfov, unde trebuie sa se prezinte conform obligatiilor stabilite prin masura controlului judiciar, luata in cazul sau in noul dosar in care este acuzat de santaj, dupa ce ar fi amenintat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, iar unul dintre ei ar fi incheiat cu trusturile sale de presa contracte de publicitate de 900.000 de euro.

Voiculescu a spus ca pe Nelu Iordache, care ar fi unul dintre denuntatorii din dosarul sau, nu l-a mai vazut de 20 de ani. "Cum poti sa santajezi pe cineva pe care nu l-ai mai vazut de 20 de ani?", a spus Dan Voiculescu.

El a precizat ca trebuia sa plece in iulie in vacanta cu familia, dar si-a anulat biletul si pe 3 iulie si-a trimis familia in concediu. "Probabil ca nu s-a aflat ca eu nu plec si pe 3 iulie au fost chemati vreo trei-patru ca sa dea declaratia asta (...) Procurorul trebuia sa fie informat ca mi-am anulat biletul de avion", a mai spus Voiculescu, precizand ca si-a anulat biletul pe 1 iulie, cand a aflat ca trebuie sa fie la instanta pe 6 iulie, pentru dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Vociulescu a mai spus ca marti se judeca la Tribunalul Bucuresti contestatia la masura controlului judiciar din noul dosar si judecatorii vor decide daca mentin sau nu masura, iar luni merge la Curtea de Apel Bucuresti sa dea declaratii in dosarul ICA. Intrebat de ce a cerut stramutarea dosarului ICA de la Curtea de Apel Bucuresti la o alta instanta, Voiculescu a raspuns: "Pentru ca e o mare presiune pe Curtea de Apel Bucuresti".

Citește și
Dan Voiculescu
Dan Voiculescu a contestat controlul judiciar. Cine sunt oamenii de afaceri pe care i-ar fi santajat
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

"In ziua in care a fost arestat judecatorul Mustata, in dimineata in care trebuia sa judece cazul, discuta cu partenerii lui de afaceri ce face cu cazul meu, ca nu este nimic in el (...) Ce a vrut sa spuna, ca nu poate sa achite intr-un dosar al DNA si in acelasi timp nu era nimic in dosar?", a precizat Voiculescu.

Intrebat daca este pegatit pentru o eventuala condamnare in dosarul ICA, Voiculescu a spus: "Sunt pregatit pentu orice, inclusiv pentru asta. Am intrat intr-o batalie, cand intri in batalie, trebuie sa te astepti ca mai si pierzi".

Intrebat cum comenteaza informatia ca ar fi implicat in scandalul Mircea Basescu - Bercea Mondial, Voiculescu a raspuns: "O prostie, ca eu i-am dat lui Bercea un milion ca sa il dea nu stiu cui. Nu-l cunosc pe Bercea, pe fiul lui, pe neamul lui, pe mama lui (...) Nu ma intalesc cu oameni care nu au calitatea sa se intalneasca cu mine".

Dan Voiculescu a fost audiat joi la DNA in noul dosar in care este cercetat pentru santaj. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar, incepand din 3 iulie, fata de Dan Voiculescu, pentru "santaj prin constrangere in scopul dobandirii, in mod injust, a unui folos patrimonial (sapte acte materiale)".

Dan Voiculescu a contestat masura controlului judiciar, dosarul urmand sa se judece in 8 iulie, la Tribunalul Bucuresti. Potrivit ordonantei de dispunere a controlului judiciar, Voiculescu "a amenintat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri si administratori a trei companii ca, in situatia in care nu vor incheia contracte de publicitate cu trustul de presa (Intact - n.r.) pe care, in fapt, il conduce, va declansa o agresiva campanie de discreditare".

Sub aceasta amenintare, sustin anchetatorii, unul dintre oamenii de afaceri, denuntator in cauza, i-ar fi achitat lui Dan Voiculescu suma totala de 900.000 de euro, sub forma a cinci contracte de publicitate, incheiate cu trusturile de presa apartinand acestuia. DNA mai sustine ca un al doilea om de afaceri, denuntator la randul sau, "desi s-a simtit direct si puternic amenintat, a refuzat categoric sa cedeze santajului, amenintarii si constrangerii, asa incat, trustul controlat de inculpat a declansat un atac mediatic susținut la adresa firmei acestui om de afaceri".

Nicolae Palfi si Octavian Cretu, actionari la Romaqua, ar fi - potrivit unor surse judiciare - doi dintre oamenii de afaceri santajati de Dan Voiculescu, prin amenintari cu campanii de discreditare in presa daca nu incheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de el.

La iesirea de la DNA, unde i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, Dan Voiculescu a mentionat numele lui Palfi, avand insa dubii cu privire la corectitudinea acestuia si adresandu-i-se, pentru lamuriri, avocatului sau.

Contactat de Mediafax, partenerul de afaceri al lui Palfi, Octavian Cretu, nu a dorit sa comenteze subiectul, dar a tinut sa sublinieze: "Sa lasam justitia sa lamureasca".

Potrivit unor surse judiciare citate de "Gandul", omul de afaceri Nelu Iordache ar fi de asemenea unul dintre denuntatorii din dosarul in care Dan Voiculescu a fost pus sub control judiciar. Din probele administrate in acest dosar rezulta ca, in perioada 2007, 2008, 2011, 2012, Voiculescu, sub pretextul imbunatatirii si mentinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denuntatori incheierea unor contracte de publicitate care, in realitate, erau taxe de protectie impotriva denigrarii.

"Ca modalitate de abordare folosita de catre Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denuntatorilor (oameni de afaceri) faptul ca este necesar sa acorde o atentie deosebita sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presa Intact Media si a subliniat ca lipsa promovarii in media a activitatii companiilor lor risca sa aiba efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, ca orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat intr-un mod negativ exagerat, nu doar sub forma de stiri, ci sub forma de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune Antena 1 sau Antena 3", mai arata DNA.

Potrivit DNA, pe timpul cat se afla sub control judiciar, Dan Voiculescu trebuie sa respecte mai multe obligatii, avand totodata interdictii, intre care acea de nu parasi tara fara acordul anchetatorilor. Dan Voiculescu este judecat in alte doua dosare, pentru privatizarea ICA, respectiv santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei. In dosarul ICA, la termenul din 7 iulie vor fi audiati inculpatii, iar aparatorii acestora ar trebui sa puna concluzii.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
"Pai de ce sa nu parasesc tara?". Dan Voiculescu si-a predat armele si trebuie sa vina saptamanal la Politie

Dan Voiculescu a contestat la Tribunalul Bucuresti interdictia impusa de procurorii anticoruptie de a parasi Romania.

Dan Voiculescu a contestat controlul judiciar. Cine sunt oamenii de afaceri pe care i-ar fi santajat
Dan Voiculescu a contestat controlul judiciar. Cine sunt oamenii de afaceri pe care i-ar fi santajat

Dan Voiculescu a contestat masura controlului judiciar, luata de procurorii DNA in noul dosar in care este cercetat pentru santaj, dosarul urmand sa se judece in 8 iulie, la Tribunalul Bucuresti.

Dan Voiculescu vrea alti judecatori in dosarul privatizarii ICA. Avocatii sai au cerut stramutarea procesului
Dan Voiculescu vrea alti judecatori in dosarul privatizarii ICA. Avocatii sai au cerut stramutarea procesului

Dan Voiculescu a decis sa ceara stramutarea procesului in care este judecat de la Curtea de Apel Bucuresti la o alta instanta. Omul de afaceri e acuzat, alaturi de 12 persoane, de privatizarea ilegala a Institutului de Cercetari Alimentare.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.