Curtea de Apel Cluj: Apostu avea "intalniri conspirative" in parking-ul Primariei Cluj-Napoca

Sorin Apostu

Primarul Clujului, Sorin Apostu, arestat pentru luare de mita , stabilea "intalnirile conspirative" cu oamenii de afaceri in parking-ul Primariei, "locatie aflata in afara oricarui control al autoritatilor", se arata in motivarea Curtii de Apel Cluj.

Potrivit documentului citat, Sorin Apostu a utilizat "un numar impresionant de aparate telefonice mobile, la care schimba cartelele cu mare frecventa", intrucat la domiciliul si la biroul primarului au fost descoperite, in urma perchezitiilor 17 telefoane mobile.

De asemenea, se precizeaza ca Sorin Apostu a stabilit "intalniri conspirative cu invinuitii din dosar", acestea avand loc in parking-ul Primariei municipiului Cluj Napoca, la etajul 5, locatie aflata in afara oricarui control al autoritatilor. De asemenea, pentru emiterea ordinelor de incepere a lucrarilor de reabilitari de drumuri, Apostu solicita prezenta la domiciliul sau a administratorului societatii Kiat Group (cea care realizeaza lucrarile in baza contractului incheiat cu Primaria Cluj Napoca) - intalniri considerate la fel de "conspirative".

Potrivit motivarii citate de Mediafax, Sorin Apostu mergea in vacante exotice impreuna cu oameni de afaceri care au in derulare contracte cu primaria, insa incerca sa ascunda aceste deplasari. El pleca separat de membrii familiei sale, cu avioane diferite, fara bagaje, pentru a nu atrage atentia. Asa s-a intamplat cu vacanta din Dubai, din perioada 20-25 octombrie 2011, petrecuta cu familia lui Simion Muresan, patronul Electrogrup SA, societate care deruleaza cu Primaria un contract incheiat in anul 2010 in valoare de 1.000.000 de euro.

Totodata, primarul din Cluj-Napoca tinea legatura cu unii oameni de afaceri, invinuiti si ei in acest dosar, numai pe anumite cartele telefonice, toti avand interese legate de Primaria municipiului Cluj-Napoca. In plus, primarul incearca, prin sotia sa, sa ascunda urmele "faptelor ilicite" - mai spun procurorii in propunerea de arestarea preventiva a lui Sorin Apostu, continuta in motivarea Curtii de Apel Cluj care a decis arestarea primarului clujean.

Citește și
Emil Boc si Traian Basescu - COVER
Basescu: Daca PDL nu-si corecteaza atitudinea fata de coruptie, are sanse sa NU ia nici 25% in 2012
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Este evident ca, tot acest efort de conspirativitate, a fost facut tocmai pentru a ascunde natura relatiilor existente intre ei, si nu pentru ca cineva ar fi oripilat ca inculpatul se cunoaste cu invinuitii (doar toti au contracte in derulare cu primaria, deci este de presupus ca se cunosc), ci pentru ca, relatiile lor reale sunt cointeresate material, sunt esentialmente ilicite, iar ascunderea acestui ilicit s-a facut cu foarte multa minutiozitate. Daca activitatile lor ar fi unele oneste, transparente, este evident ca tot acest efort de ascundere nu ar mai avea loc", se arata in motivarea Curtii de Apel Cluj, citata de Mediafax.

Nu in ultimul rand, Sorin Apostu ar fi folosit serviciile unui barbat, P. L., pentru "upgradarea" telefonului sau, pentru schimbarea IMEI-ului acestuia, "urmarind in mod evident sa nu poata fi interceptat". Intr-una din discutiile sale, inculpatul Calin Stoia ii spune unui cunoscut de-al sau ca el foloseste numai cartele telefonice preplatite, ca are mai multe telefoane, ca foloseste o cartela cateva zile apoi o arunca, inlocuind-o cu o alta, pentru a se asigura ca nu este supravegheat.

Iata un fragment din stenograma acestor discutii:

"Calin Stoia: Ba, solutii ar fi. Imi dai tu un numar si te sun eu de pe alt numar. As putea vorbi, stii.
B.: Da. iti trimit eu pe Facebook.
Calin Stoia: Numai maine, ca eu am acasa vreo trei telefoane din astea cu cartela, stii? Le iau, le arunc. Folosesc cartele si o arunc.
B.: OK.
Calin Stoia: Imi dai un numar de telefon si te sun eu de pe un numar de acolo si putem vorbi. …."
--► discutie din 25 august 2011

O alta convorbire purtata de inculpatul Calin Stoia arata ca Apostu stabilea la telefon doar datele si punctele de intalnire, facea comunicari succinte, iar singura varianta apreciata ca "sigura" era discutia personala, "in locuri considerate apte in protejarea confidentialitatii".

Astfel, dupa ce in cursul lunii septembrie 2011, omul de afaceri B. H. i-a cerut lui Calin Stoia sa intervina la primarul Sorin Apostu pentru a "obtine cu urgenta" o autorizatie, Stoia ii spune interlocutorului sau ca astfel de discutii trebuie purtate personal, pentru ca "asa functioneaza sistemul…nu se pot vorbi prin telefon acest gen de probleme".

Iata un fragment din stenograma acestor discutii:

"Calin Stoia: Nu, nu pot, eu pe telefon cu el nu pot vorbi.
B. H.: Nu, nu, nu sa vorbesti, da' ii trimiti un SMS cu un numar.
Calin Stoia: Nu exista, nu exista. Crede-ma, ca nu vreau sa... asa ii, asa functioneaza...
B. H.: Am inteles, eu te-am intrebat m-am gandit la o varianta.
Calin Stoia: Daca... deci singura varianta care functioneaza in afara de mine daca ma duc la el este sa te duci tu, caci te cunoaste, stie ca esti prietenul meu, stie cine esti si daca tu te duci si-i spui domnule, acolo, frumos. Iti spune vino la 10:30, te primeste instantaneu, deci nu exista sa stai, maxim 5 minute...
B. H.: Da.
Calin Stoia: Da. Intri frumos, ii spui buna ziua, domnu’ X, am o problema pe care nu stiu cum s-o rezolv ..."

In motivarea Curtii de Apel Cluj se mai arata ca Apostu isi stabilea intalnirile cu invinuitii prin convorbiri cu continut eliptic, insa fiecare din interlocutori intelegea exact sensul comunicarii si locul de intalnire. Astfel, in doar cateva secunde vorbite cu inculpatul Calin Stoia ii cere acestuia sa se intalneasca "sus" sau "acolo", locatia fiind aceeasi, Restaurantul "T." din Cluj Napoca, locul unde "au multe de vorbit si de cunoscut".

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, retinut pentru luare mita de mita in forma continuata, si directorul general al Brantner Romania, Calin Stoia, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, in noaptea de 10 spre 11 noiembrie, in baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Emil Boc: Sorin Apostu
Emil Boc: Sorin Apostu "a avut si are o contributie majora" la dezvoltarea Clujului

Premierul Emil Boc a declarat marti seara ca primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, "a avut si are o contributie majora" la realizarea proiectelor de dezvoltare ale municipiului.

Basescu: Daca PDL nu-si corecteaza atitudinea fata de coruptie, are sanse sa NU ia nici 25% in 2012
Basescu: Daca PDL nu-si corecteaza atitudinea fata de coruptie, are sanse sa NU ia nici 25% in 2012

Presedintele Traian Basescu este de parere ca PDL nu va reusi sa obtina nici 25% la alegerile din 2012, daca democrat-liberalii nu-si vor corecta atitudinea fata de actele de coruptie.

Traian Basescu: Se stia de 6 luni de Sorin Apostu. Sunt cazuri si in alte judete
Traian Basescu: Se stia de 6 luni de Sorin Apostu. Sunt cazuri si in alte judete

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la postul public de televiziune, comentand cazul Apostu, ca de sase luni existau informatii despre acest subiect, pe care le stia inclusiv premierul.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.