Alegeri anticipate în R. Moldova. Curtea Constituțională: Maia Sandu poate dizolva Parlamentul

Dată publicare: 15-04-2021 16:45
Dată actualizare: 15-04-2021 21:53


Maia Sandu

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a constatat, joi, că imposibilitatea formării guvernului este o circumstanţă care justifică dizolvarea parlamentului, informează presa locală, potrivit Agerpres.

„Alegerile sunt iminente și după ce voi analiza decizia Curții Constituționale, voi decide asupra următoarelor acțiuni și perioadei când se vor întâmpla alegerile”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Prin decizia de joi a Curții Constituționale s-a demonstrat că viitorul Republicii Moldova nu mai este „în buzunarul unor hoți, ci este în mânile cetățenilor”, a mai spus ea, potrivit Deschide.md.

„Trebuie să analizăm decizia motivată a CCM. De asemenea, cunoașteți că există o hotărâre a Parlamentului prin care a fost introdusă o stare de urgență, perioada în care Legislativul nu poate fi dizolvat. Există câteva sesizări la Curtea Constituțională. Trebuie să vedem ce o să se întâmple cu aceste sesizări, care va fi decizia”, a declarat ea.

Hotărârea a fost pronunţată în urma examinării sesizării depuse de preşedinta Maia Sandu privind constatarea circumstanţelor pentru dizolvarea Parlamentului, după ce deputaţii nu au reuşit să învestească, de doua ori, Guvernul.

 

În faţa Curţii, mai multe persoane au scandat "Anticipate!", relatează radiochişinău.md.

 

Astfel, şefa statului, Maia Sandu, este în drept să semneze decretul de dizolvare a legislativului.

"Se constată drept circumstanţă care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a imposibilitatea formării Guvernului, în conformitate cu articolul 85, alineatele 1 şi 2 din Constituţie', a declarat preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole.

Hotărârea este definitivă, neputând fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial, a adăugat preşedinta CCM.

 

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO