Cum vor fi afectați polițiștii de restricționarea rețelelor sociale. Reacția IGPR

10-10-2019 13:58

Polițiștii au primit vești proaste. Șefii le interzic să mai transmită informații despre cazurile la care lucrează prin intermediul aplicațiilor Whatssap și Facebook de pe telefoanele mobile și tablete.

Din motive de securitate, agenții nu mai au voie să trimită nici măcar fotografiile celor pe care îi urmăresc în timp operativ. În aceste condiții, reprezentanții polițiștilor le cer superiorilor să le pună la dispoziție mijloace necesare ca să poată primi și transmite informații vitale în timp real.

În iunie, când un poliţişti din Lugoj a fost omorât, ucigaşul său a fost dat în urmărire pe Whatsapp, susţin agenţii care au primit acum ordinul să nu mai folosească aceste aplicaţii de comunicare pentru a transmite informaţii legate de serviciu. Ordinul a fost dat de şeful structurii de securitate şi după ce fotografii cu un poliţist înjunghiat la Suceava ar fi ajuns în mediul online, furnizate tot de un poliţist. Pentru oamenii legii, aceste aplicaţii sunt însă vitale.

Toader Bogdan - Brigada Rutieră: ”Am avut situaţii, cel puţin în București, în care autorul unui accident care a părăsit locul producerii a fost prins în 8 minute, în 16 minute. Vă daţi seama ce înseamnă asta pentru un moment operativ? Şi totul a fost făcut cu sprijinul aplicaţiilor pentru că am putut instant să transmitem fotografia tuturor colegilor."

Aceste grupuri vor fi considerate ilegale. La fel şi schimbul de informaţii operative.

Inspector Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGP: "Pentru prevenirea incidentelor de securitate, li s-a reamintit poliţiştilor că este interzisă transmiterea de informaţii clasificate prin intermediul telefoanelor mobile şi aplicaţiilor gen Whatsapp şi Facebook."

Poliţiştii spun că îngrijorările şefilor sunt justificate, însă ar trebui să le asigure tehnologia necesară pentru că informaţiile secrete să nu ajungă unde nu trebuie.

Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: "În niciun caz nu avem echipamente care să ne sprijine sau să ne ajute în schimbul de informaţii, fotografii, documente."

"Nerespectarea prevederilor constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă (de la 1000 de lei la 10.000 de lei)”, potrivit IGP.

Poliţiştii care nu vor respecta ordinul îşi pot pierde dreptul de a accesa informaţii clasificate şi pot amendaţi cu 10 mii de lei.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO