Cum schimba centrala de la Fukushima culorile masinilor din Romania

19-04-2011 17:57


Pigmentul xirallic

Cutremur, tsunami si apoi poluare nucleara – toate acestea au devastat orase intregi, iar efectele se resimt acum asupra fiecaruia dintre noi. Mai nou, nici masinile nu mai arata la fel.

Dezastrele care au lovit Japonia nu se opresc intre granitele acestei tari. Tragedia de pe 11 martie, din urma cu 5 saptamani, a distrus in intregime o regiune care a devenit cunoscuta acum in toata lumea: Fukushima.

Devastata de valurile uriase, zona este acum pustie, dupa ce poluarea nucleara ameninta sa iradieze tot ce exista pe o raza de 50 de kilometri in jurul centralei atomice. Situatia de acolo, faptul ca nimeni nu se poate apropia de locurile de munca din perimetrul evacuat, a dus insa schimbarea culorii masinilor din intreaga lume, cel putin pentru o vreme, scrie agentia spaniola de presa EFE.

Si asta pentru ca la 45 de kilometri de centrala se afla o fabrica a grupui german Merck KGaA, de pigmenti pentru vopseluri, de unde se aprovizioneaza toti marii producatori auto. Acolo se fabrica pana pe 11 martie ingredientul care facea culorile mai luminoase, mai intense, iar tonurile mult mai vii. Problema este ca pigmentul Xirallic se facea doar in acest loc. Nemtii au preferat sa il produca exclusiv pe taram nipon deoarece a fost inventat de un japonez.

Fukushima filmata de roboti ghidati de avioane, trimisi sa curete centrala

Producatorii sunt extrem de ingrijorati de aceasta situatie, iar printre cei afectati se numara Ford, Chrysler, Audi si BMW, care ar fi cerut dealerilor din intreaga lume sa scoata din cataloage culorile negru metalizat, rosu, verde vanator, alb fildes etc.

Managerul diviziei Volkswagen din Spania, Francisco García Sanz, a declarat ca spera ca disparitia fabricii chimice sa aiba efecte pe termen scurt, altfel va trebui sa ne obisnuim cu niste culori mai fade, mai neutre si mai putin luminoase.

Compania Merck a anuntat ca s-a apucat sa construiasca o noua fabrica in Europa si ca spera ca ea sa fie gata pana la sfarsitul anului.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO