Cum arată Facebook în Australia după ce a fost blocată postarea sau distribuirea de ştiri

18-02-2021 21:02


Facebook

Facebook a eliminat miercuri una dintre cele mai importanțe funcții pentru utilizatorii săi din Australia: abilitatea de a vedea, posta sau distribui știri.

Compania şi-a pus joi în practică ameninţarea din toamnă, când avertizase că va bloca pentru utilizatorii din Australia orice link şi orice postare care conţine ştiri din presă, pentru a nu fi nevoit să le plătească apoi publisherilor.

Directorul pentru Australia şi Noua Zeelandă, Will Easton, a precizat că sunt blocate toate linkurile către materiale ale publisherilor australieni - inclusiv pentru utilizatorii din restul lumii - iar utilizatorii din această ţară nu vor putea vedea sau posta conţinut aparţinând vreunui site de ştiri, fie că este australian sau internaţional.

Pagina de Facebook a celui mai citit ziar din Australia, Herald Sun, a fost golită de conținut. Cei care intră pe pagină sunt întâmpinați de mesajul "No post yet" (Încă nu există postări), arată Business Insider.

În mod similar, când australienii accesează paginile de pe rețeaua de socializare ale unor publicații străine, sunt întâmpinați de același mesaj. Conținutul acelor pagini a fost blocat complet în Australia.

Frances Mao, reporter la BBC News Africa, a arătat ce vede o persoană care accesează din Australia pagina publicației la care ea lucrează.

În plus, conținutul publicațiilor de știri australiene nu poate fi accesat de nicăieri în lume, fiind blocat pentru toți utilizatorii Facebook.

Nici utilizatorii Facebook din România nu vor mai vedea pe Facebook niciun fel de conţinut - link, video sau fotografie - al unui publisher australian. Mai sunt vizibile doar paginile acestora de Facebook, dar fără postări.

Potrivit Guardian, au fost afectate şi pagini ale unor instituţii guvernamentale, ONG-uri sau diverse organizaţii non-profit, printre care numeroase spitale. Inclusiv pagina oficială a Facebook a fost blocată. Compania a anunţat că ia măsuri pentru remedierea acestei situaţii.

De ce a fost blocată postarea şi distribuirea de ştiri pe Facebook în Australia

 

Măsura a fost luată, potrivită lui Easton, din cauză că autoritatea pentru concurenţă şi protecţie a consumatorilor din Australia intenţionează să adopte o hotărâre prin care reţelele sociale să plăteacă publisherilor pentru ştirile postatea în cadrul reţelei - o măsură similară cu cea care s-a încercat, fără succes, să fie impusă pentru Google în Europa.

Ca urmare, paginile de Facebook ale publicaţiilor australiene sunt goale, iar utilizatorii din această ţară primesc un mesaj de eroare dacă încearcă să distribuie ştiri, scrie Guardian.

Easton susţione că publisherii câştigă mai mult decât Facebook din distribuirea de ştiri pe reţeaua socială. “Sperăm ca, pe viitor, guvernul australian să recunoască valoarea pe care o oferim şi să colaboreze cu noi ca să întărească, nu să limiteze, parteneriatul nostru cu publisherii”.

 

 

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO