CSM sesizeaza Inspectia Judiciara si CNA pentru declaratii ale lui Basescu referitoare la justitie. Reactia acestuia

30-04-2015 15:56


traian basescu

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat din nou Inspectia Judiciara, precum si CNA, in legatura cu declaratiile referitoare la justitie facute de Traian Basescu la un post de televiziune.

"Ca urmare a mesajelor publice lansate de domnul Traian Basescu, fost Președinte al Romaniei, in cadrul emisiunii „Ultimul Cuvant”, difuzata de postul de televiziune B1 TV cu incepere de la orele 22.00 in data de 29 aprilie 2015, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari pentru a se stabili daca prin acestea s-a adus atingere independentei justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia", informeaza Consiliul Suprem al Magistraturii, intr-un comunicat de presa.

De asemenea, conducerea CSM a sesizat Consiliul National al Audiovizualului cu privire la posibila incalcare de catre postul de televiziune B1 TV a prevederilor Deciziei-cadru nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

Fostul președinte Traian Basescu a vorbit, miercuri seara, in cadrul unei intervenții telefonice la B1 TV, despre decizia Consiliului Superior al Magistraturii conform careia ar fi adus atingere independentei justitiei. Basescu a declarat ca "in momentul de fata Inspectia Judiciara si CSM au devenit o maciuca care se aplica in gura, direct, oricarui om care vrea sa exprime ceva despre justitie".

"O sa fiu foarte direct si pe ințelesul tuturor: in momentul de fata, Inspectia Judiciara si CSM au devenit o maciuca care se aplica in gura, direct, oricarui om care vrea sa exprime ceva despre justitie. Nu va suparati, in spatele acestei agresivitati a Inspectiei Judiciare si a CSM se afla o mare de coruptie, si o sa va exemplific. Sunt lucruri pe care m-am abtinut sa le spun, am sustinut acest sistem al justitiei, am sustinut forța lui in raport cu politicienii, dar vreau sa clarificam niste lucruri: sistemul este departe de a fi unul perfect, asa cum incearca a fi prezentat de liderii justitiei (...). De ce credeti ca a fost nevoie de Legea 10 cu privire la restituirea de catre primari a proprietatilor: pentru ca politicul a constatat ca in instante cei care aveau dreptul la restituiri erau taraiti 10-12 ani și nu reușeau sa intre in posesia proprietatilor si s-a considerat ca o sansa in plus ar fi primarii. Eu am fost unul dintre primarii care au facut restituiri masive pe Legea 10, substituind de fapt justitia, care trebuia sa rezolve problema asta", a sustinut Basescu, potrivit Mediafax.

"Nu discutam de cei noi, neaparat, discutam in general de sistem. Eu nu-i acuz pe proaspetii procurori si judecatori ca sunt neaparat corupti, dar constatam, sunt niste realitati, da? Aceasta tanguire a justitiei, acest delay urias, aceasta nedreptate generata de justitie a facut sa apara șmecherii cu drepturi litigioase, care au cumparat de la amarații care au stat 10-12 ani taraiti prin procese (...) si au ajuns sa vanda pe nimic si au generat cumparatorii de drepturi litigioase. Eu sunt revoltat de abordarea macuica in gura oricui vorbeste despre justitie, noi suntem perfecti: nu, sunteti la fel de corupti ca administratia, domnilor din justitie. Voi ati intarziat procese care trebuia sa functioneze, ca nu v-am spus-o in mandat, v-am incurajat sa mergeti inainte, v-am protejat de influenta politicului, dar totul are o limita. Obraznicia are o limita. Nu imi spuneti mie, care stiu de ce s-a dat legea 10, stiu de ce s-a creat ANRP-ul (...). Justitia a facut progrese uriase, dar modul in care incearca de 6 luni sa se arate a fi Fecioara Maria este una din minciunile publice pe care incearca sa le instaleze in favoarea unei justitii discreționare, ori acest lucru este inacceptabil", a mai spus Basescu.

Joi, fostul presedinte Traian Basescu a scris pe Facebook ca pozitia exprimata miercuri de CSM in ceea ce il priveste l-a "revoltat", el mentionand totodata ca nu este "dusmanul justitiei, ci doar al fatarniciei exprimate prin liderii ei". Traian Basescu sustine ca, "mai mult, oricine nu recunoaste perfectiunea este introdus in malaxorul de propaganda al Inspectiei Judiciare si al CSM si admonestat public pentru prejudicii aduse justitiei".

 

Poziţia exprimată ieri de CSM în ceea ce mă priveşte m-a revoltat.A fost prea mult pentru ca un om care a militat zece...

Posted by Traian Băsescu on Thursday, April 30, 2015

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO