CSI Romania. FBI vrea sa invete politistii romani sa devina "profileri". Cum va arata "serviciul de analiza comportamentala"


Ultimul update: Sambata 15 Februarie 2014 07:00
Data publicarii: Miercuri 12 Februarie 2014 19:27
Categorie: Stiri actuale

Psihologii criminalisti, numiti "profileri" in seriale de succes, ii vor ajuta pe politistii romani in anchete si vor intocmi profilul infractorilor periculosi.

Astfel, investigatorii vor putea sa ajunga mai repede la criminali. Notiunea de "profiler" va face parte si din limbajul politistilor romani, care vor primi consiliere din partea ofiterilor FBI.

Amprente, urme, obiecte - sunt indicii esentiale ridicate de la locul unei crime, care vor proba fapta unui suspect, daca anchetatorii ajung repede sa aiba un cerc de suspecti in cazul unei fapte cu autor necunoscut.

Apoi intervine profilerul. El va culege de la locul faptei si altfel de probe, care ar putea trada mobilul crimei ori vreun ritual sau semn distinctiv la criminalii in serie sau o marca aparte a violentei. Astfel de detalii il vor ajuta sa creeaze un pofil al autorului necunoscut care sa-i conduca apoi pe anchetatori la posibili suspecti care sa se potrivesca profilului.

Avand profilul suspectului, intocmit de un psiholog criminalist, politistii vor sti ce sa caute in bazele de date cu infractori periculosi. Sau, daca nu apare in bazele de date, politistii vor sti incotro sa indrepte ancheta, astfel incat sa ajunga la faptas, mai ales daca este unul care comite crime sau infractiuni in serie.

Psihologii criminalisti vor putea asista din umbra si la audierea suspectilor si ii pot transmite anchetatorului anumite intrebari pe care sa le adreseze celui audiat ca sa-l duca la recunoasterea faptei. Si tot psihologul isi poate da seama repede daca suspectul minte sau ascunde ceva.

Bazandu-se pe indicii, un bun psiholog criminalist stie daca daca are in fata suspectul care s-ar potrivi profilului cautat.

Astfel de profileri, insufletiti de actori in seriale de mare succes, spera sa aiba si Politia Romana.

Anuntul legat de infiintarea acestui serviciu a fost facut de inspectorul general al Politiei Romane la bilantul anual al institutiei.

Suna foarte bine insa nici un reprezentant al Politiei nu a putut sa explice cum va arata "serviciul de analiza comportamentala" si cu ce se vor ocupa psihologii, sociologii si politistii judiciaristi care vor fi angajati in cadrul acestei structuri.

Lie to me – Pshihologia minciunii este difuzat de luni pana joi la 23:05 la Pro TV!
 

Politistii locali satmareni, monitorizati prin GPS
Politia Romana da vina pe LEGE. De ce nu a intervenit desi avea un sistem cu care putea localiza rapid victimele
Mai tare ca James Bond. Ce ascundea un roman intr-un banal pachet de tigari
VIDEO PROTVPLUS.RO