"Criza veveritelor din Bistrita" a fost rezolvata. Primaria a cheltuit 17.000 de lei pentru o cusca inutila


Ultimul update: Joi 06 Octombrie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 03 Octombrie 2016 11:18
Categorie: Stiri actuale
Lucrari de extindere a volierei care gazduieste veverite, din parcul municipal din Bistrita.

Dupa luni de zile de controverse si cheltuieli substantiale din bugetul primariei, veveritele din Bistrita au intrat, in fine, in legalitate. 

Primaria Bistrita a respectat termenul impus de Garda de Mediu Bistrita-Nasaud ca pana la sfarsitul lunii septembrie sa ofere celor doua veverite tinute captive in parcul municipal un spatiu corespunzator, astfel ca micile rozatoare au acum la dispozitie o voliera de zece ori mai spatioasa decat cea in care au stat in ultimele cinci luni.

Extinderea volierei initiale, ce masura doar sase metri patrati, se prezinta sub forma unui tarc cu o suprafata de aproximativ 60 metri patrati. Acesta ocupa partial o alee a parcului, inclusiv un strat de flori, si a fost montat in continuarea volierei aduse in parc la sfarsitul lunii aprilie.

Casa veveritelor a captat din nou atentia celor care trec prin parc, mai ales a copiilor, care aduc castane si alune pentru animalute si incearca sa le atinga cu mana prin grilaj.

In urma unei sesizari venite din partea unui biolog bistritean la sfarsitul lunii iunie, Garda de Mediu Bistrita-Nasaud a dat primariei un termen de trei luni pentru a extinde voliera, astfel incat sa respecte normele legale care prevad un spatiu de minimum 50 metri patrati pentru unul sau doua exemplare tinute captive. In caz contrar, municipalitatea ar fi fost amendata cu 50.000 lei.

Comisarii de mediu au incercat sa afle si provenienta animalelor si au verificat pet shop-ul de unde au fost cumparate. S-a constatat ca cei de la pet shop au achizitionat veveritele de pe internet si ca nu aveau documente care sa ateste originea lor, motiv pentru care au fost amendati cu suma de 10.000 lei, din care au platit 2.500 lei in 48 de ore, adica jumatate din valoarea minima a sanctiunii.

Intre timp, s-a aflat ca cei patru pui au reusit sa evadeze, astfel ca in voliera au ramas doar doua veverite. In total, pentru cele sase veverite primaria a platit 2.700 lei, la care se adauga 17.000 lei pentru voliera initiala.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO