Cristian Hostiuc, ZF: "Din pacate, cazul SRS a inghitit toata cresterea economica din trimestrul 1"


Ultimul update: Joi 23 Mai 2013 06:54
Data publicarii: Luni 20 Mai 2013 09:47
Categorie: Stiri actuale
Cristian Hostiuc

Directorul editorial al Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc, scrie despre faptul ca liderii celor doua partide care conduc Romania in momentul de fata sunt mai preocupati de certurile politice decat de situatia economica a tarii.

"Nu stiu cat de important este cazul SRS pentru alianta PSD-PNL, pentru cei doi colideri politici, Victor Ponta si Crin Antonescu, dar stiu ca pentru economia romaneasca, pentru investitii, pentru imbunatatirea mediului de afaceri nu conteaza deloc.

In primul trimestru, Romania a avut o crestere economica de 2,1%, pe date brute (1,4% pe date ajustate), comparativ cu perioada similara a anului trecut si cu 0,5% peste T4 2012, iar aceste rezultate s-au pierdut pe drum cand ele ar fi trebuit sa fie pe primul loc pe agenda premierului, a guvernului si a aliantei politice USL, care conduce Romania. in loc de asta ne-am ales cu cazul SRS, care nu stiu de ce este atat de important pentru premier." - scrie Cristian Hostiuc pe www.zf.ro.

El mai remarca faptul ca la sedinta de guvern de saptamana trecuta premierul Victor Ponta a vorbit despre datele economice ale Romaniai abia dupa ce au fost consumate alte subiecte..

"Datele economice la T1 au venit miercuri dimineata, iar la inceputul sedintei de guvern, unde presa are acces, au fost remarcate de premier undeva pe la mijlocul discutiei cu ministrii, pierdute intre disponibilizari, problemele de la Arpechim, Oltchim. Aceasta crestere de 2,1% ar fi trebuit sa fie comunicata de premier si de catre guvern de dimineata pana seara, mai ales ca Romania este in top trei in T1 in Europa privind evolutia economiei. In fata noastra erau numai Letonia cu 5,6% si Lituania cu 4,1%, dar acestea sunt tari mici. Polonia a avut un plus de 0,4%, Cehia un minus de 1,9, Ungaria minus 0,3%, Germania minus 0,3%, Franta minus 0,4%, Italia minus 2,3%."

In opinia directorului editorial al Ziarului Financiar, situatia in Romania s-ar schimba in bine daca liderii Ponta si Antonescu ar pune cu prioritate pe agenda publica zilnica subiecte precum investitiile sau cresterea economica.

"Daca premierul Ponta si presedintele PNL Crin Antonescu ar vorbi numai despre crestere economica, despre rezultatele economice, despre investitii, poate ca si economia in ansamblul ei, formata din consumatori, oameni de afaceri, companii ar prinde ceva mai multa incredere si ar realiza ca nu toata industria este distrusa, ca sunt sectoare care merg bine, avem exporturi, iar nivelul lor este de zece ori mai mare decat pe vremea lui Ceausescu, am inceput sa avem plusuri de comert exterior si in alte tari din afara Uniunii Europene sau ca inflatia este in scadere.

Daca premierul Ponta si-ar dedica interventiile publice din fiecare seara prezentarii rezultatelor economice in fata comentariilor la subiectele politice, increderea in ceea ce se intampla in economie ar fi mult mai ridicata, iar oamenii, fie ca sunt angajati, fie ca sunt manageri sau patroni, ar largi putin cureaua dupa cat au strans-o in ultimul timp."

Cititi integral editoralul lui Cristian Hostiuc in Ziarul Financiar!

Sursa: Ziarul Financiar

VIDEO PROTVPLUS.RO