Crestinii ortodocsi din Romania vor celebra 4 noi sfinti. Cine sunt preotii canonizati de Sinodul Bisericii Ortodoxe


Ultimul update: Miercuri 17 Mai 2017 07:03
Data publicarii: Duminica 14 Mai 2017 18:17
Categorie: Stiri actuale

Sinodul bisericii a aprobat canonizarea lor in vara anului trecut, iar duminica dimineata la mananstirea Putna a avut loc proclamarea solemna. Slujba a fost oficiata de patriarhul Bisericii Ortodoxe, preafericitul Daniel.

Cei patru sfinti sunt Iacob Putneanul, Mitropolit al Moldovei, si ajutoarele lui de manastirea Sihastria Putnei, cuviosii Sila, Paisie si Natan.

Desi a plouat marunt toata ziua, curtea Manastirii Putna a fost neincapatoare. Sase mii de credinciosi au ascultat slujba de canonizare a celor patru preoti, care au slujit aici in urma cu trei secole.

Iacob Putneanul a intrat in viata monahala pe cand avea doar 12 ani, iar la 17 a devenit preot. Opt ani mai tarziu a fost numit staret al manastiri Putna si ulterior desemnat episcop si mitropolit al Moldovei.

Potrivit bisericii, a infiintat prima scoala elementara rurala din Moldova si a luptat pentru drepturile celor saraci si asupriti.

In vara anului trecut, sinodul Bisericii Ortodoxe a aprobat si canonizarea a trei dintre ucenicii mitropolotului Iacob Putneanul. Este vorba de cuviosii parinti de la manastirea Sihastria Puntei: Sila, Paisie si Natan. Icoanele cu chipurile acestora au fost aratate credinciosilor pentru prima data.

Moastele sfintilor Putnei au fost asezate pe o scena amenajata langa biserica Voievodala, iar credinciosii s-au putut inchina la ele.

Luni va avea loc si o procesiune. Moastele celor patru sfinti vor fi duse la Manastirea Putna catre Sihastria Putnei.

VIDEO PROTVPLUS.RO