Coronavirus: Analiza cazurilor confirmate de infecție cu Covid 19 din România

Ultima actualizare: 19-03-2020 11:56
coronavirus
Getty

Până la data de 18 martie 2020 au fost confirmate 261 cazuri de infecție cu coronavirus Covid 19.

Primul caz de infecție confirmat a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020, în următoarele 12 zile fiind confirmate cate 1-2 cazuri zilnic. Începând cu data de 10 martie trendul ascendent s-a accelerat, în ultimele zile fiind confirmate în medie aproximativ 30 cazuri, arată cele mai recente date ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Distribuția cazurilor pe grupe de vârstă și sex

 

Raportul dintre bărbați și femei este de 0.9. Totodată, 86% din cazuri au fost confirmate la persoane cu vârste cuprinse între 20-59 ani. Momentan, nu au fost înregistrate cazuri la grupa de vârstă peste 80 de ani.

Cazuri de import

 

Din totalul de 261 de cazuri confirmate în această perioadă, 127 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate. Ponderea cazurilor de import este de 49%, în scădere față de zilele precendente, mai arată datele CNSCBT.

Cea mai frecventă țară de proveniență rămâne Italia cu o pondere de 66% din cazuri, urmată de Franța, Germania și Spania cu aproximativ 5% și Marea Britanie și Austria cu 4%.

Cazuri în urma contactului apropiat

 

Jumătate din totalul de 261 de cazuri confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România, sau cu contacții acestora (130 persoane, respectiv 49,8% din totalul cazurilor confirmate).

Din aceste cazuri de contact, o pondere de 63% provin din 4 clustere identificate în jurul unui caz confirmat din Bucuresti (47 cazuri), unui caz confirmat din Hunedoara (13 cazuri), unui caz confirmat din Constanța (13 cazuri) și unui caz confirmat în Brașov (9 cazuri).

Simptomatologie

 

Aproape 36%, respectiv 95 de persoane din totalul cazurilor confirmate, au prezentat simptomatologie specifică infecției cu coronavirus Covid 19, înainte de confirmarea diagnosticului cu laboratorul.

Forma de boală

 

Un procent de 94.7% din cazurile simptomatice au dezvoltat o formă ușoară de boală în cursul internării, 1.1% o forma moderată, iar 4.2% o formă severă.

Până în prezent nu au fost înregistrate cazuri în stare critică.

Intervale de timp

 

Timpul mediu de la intrarea în țară până la data confirmarii a fost de 4 zile și jumătate (minim 0 zile, maxim 19 zile).

Timpul mediu de la data contactului cu un caz confirmat până la data confirmării a fost de 6 zile (minim 1 zile, maxim 15 zile).

Timpul mediu de la data debutului simptomelor până la data confirmarii a fost de 2 zile și jumătate (minim 0 zile, maxim 11 zile).

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO