Angajații unui hotel din Sibiu s-au trezit cu contractele de muncă suspendate: „Este anormal”
Peste 100 de angajați ai unui hotel de patru stele din Sibiu, au simțit din plin efectele crizei generate de coronavirus.
Oamenii au fost anunțați că li s-au suspendat contractele de muncă, iar evenimentele ce urmau să aibă loc în noul sezon turistic au fost amânate.
Rămași fără turiști și evenimente, hotelierii așteaptă un semn din partea guvernanților, pentru a salva ce se mai poate păstra din industria turistică.
Angajații se feresc să vorbească, sindicaliștii sunt revoltați de măsurile luate și spun că invocarea forței majore va crea precedente și pentru alte companii, care nu își vor proteja angajații. Inspectoratul teritorial de muncă a demarat un control, pentru a vedea legalitatea suspendării contractelor de muncă.
Cei 108 angajați ai hotelului din Sibiu au primit vestea la începutul săptămânii. Astfel, cameristele, recepționerii și bucătarii s-au trezit cu contractul de muncă supendat pentru o perioadă nederminată.
Sindicaliștii Blocului Național Sindical consideră însă, că decizia de suspendare a contractelor de muncă este abuzivă. Sindicaliștii cred că se impunea doar restrângerea temporară a activității.
Georgel Petrache, președintele Blocul Național Sindical Sibiu: „Pentru protecția lor și a salariaților, există articolul 53 din Codul Muncii, care precede posibilitatea de trimitere în șomaj tehnic a salariaților, cu plata a 75% din salariu. Nu poți să lași în această perioadă salariații fără nicio sursă de venit și fără asigurări sociale. Este anormal."
La rândul lor, reprezentații hotelului spun că au fost forțați de împrejurări să invoce forța majoră, iar prin această măsură își protejează afacerea și angajații.
Nicolae Oprea Carabulea, reprezentant hotel: „Industria hotelieră s-a confruntat în ultimele două săptămâni cu scăderi dramatice de până la 100%. Ca urmare a măsurilor dispuse de autorități, s-au interzis evenimentele cu prezența mai multor persoane."
Eugen Iordănescu, directorul executiv Camera de Comerț și Industrie: „Există o puternică îngrijorare în întreg mediul de afaceri, nu doar în industria HORECA. Cele mai afectate vor fi companiile mici și mijlocii, care dacă ajung să întrerupă contractele de muncă, să concedieze personalul, fiind foarte slab capitalizate, vor avea probleme foarte, foarte mari să reînceapă activitatea."
Inspectorii ITM din Sibiu vor stabili dacă în condițiile actuale impuse de starea de urgență națională, supendarea contractelor de muncă este legală. În caz contrar, angajatorul sibian poate risca o amendă și revocarea măsurilor luate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!