Continuă audierile martorilor la tragedia de la Victor Babeș. Ce spun rudele victimelor

Dată publicare: 14-04-2021 18:13
Dată actualizare: 14-04-2021 20:04


Au continuat audierile celor care au fost martori la tragedia de la Spitalul Victor Babeș, unde trei bolnave de Covid-19 au murit în TIR-ul ATI, din curtea unității sanitare.

Polițiștii au început și percheziția informatică, de la care așteaptă răspunsul la cea mai importantă întrebare: a fost o defecțiune tehnică sau o eroare umană? Deocamdată, o asistentă și patru angajați de la departamentul tehnic au dat explicații în fața anchetatorilor.

Florentina Romanescu este una dintre asistentele de la spitalul Victor Babeş care s-ar fi ocupat la un moment dat de cei opt pacienţi internaţi în TIR-ul de terapie intensivă mobilă.
A ajuns la audieri la 9 şi jumătate şi după o oră a părăsit birourile de la Serviciul Omoruri. Au urmat patru angajaţi de la departamentul tehnic al spitalului.

Un alt pas important în această anchetă este percheziţia informatică, pe care anchetatorii au demarat-o la două zile de la tragedie. Din TIR-ul de terapie intensivă mobilă a fost ridicat suportul de stocare a datelor informatice. Cu alte cuvinte, softul care monitoriza întreaga aparatură din interior, inclusiv pe cea de oxigen, care s-a defectat.

Urmează verificarea aparaturii, la care vor participa specialişti din cadrul Inspecţiei de Stat care se ocupa de Recipientele sub Presiune, dar şi din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Între timp cei ce au pierit sunt plânşi de cei dragi. Soţul şi fetele uneia dintre victime sunt bolnavi de COVID-19 şi nu pot participa la înmormântare, pentru că sunt internaţi.

Gheorghe Ștefania, sora uneia dintre victime: "Poate mai trăia, era ea bolnavă, dar poate mai trăia... Nu poţi să iei viaţa unui om aşa.... O amărăciune mare! Că a băgat-o în TIR şi a murit acolo. A murit în TIR, asfixiată. Pentru ce?!?"

Ginerele uneia dintre victime: "Singura speranţă a mea este că moartea lor să inspire şi să facă în aşa fel încât să se perfecţioneze unităţile de ATI şi spitalele."

La Serviciul Omoruri şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti cercetările continuă în rem pentru ucidere din culpă. Asta înseamnă că deocamdată procurorii vizează doar fapta. Rămâne de văzut dacă în urma audierilor, ancheta va scoate la iveală unul sau mai mulţi vinovaţi.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO