Constructorii autostrazii demolate dau vina pe statul roman. "Au decis sa deschida traficul in scopuri pur electorale"
Dupa ce Ministerul Transporturilor a anuntat rezilierea contractului cu Salini-Impregilo, costructorul lotului Saliste-Cunta, compania italiana a replicat, dand vina pe statul roman.
Compania Salini Impregilo a proiectat si construit lotul 3 (Saliste-Cunta) al autostrazii Orastie –Sibiu. Acesta a fost inchis la doar 10 luni de la inaugurare dupa ce, pe o portiune din zona viaductului Aciliu, au aparut fisuri adanci.
CNADNR a impus constructorului Salini Impregilo, sa refaca portiunea de 200-300 de metri din corpul de autostrada unde au aparut degradarile, prin demolare si reconstructie in conformitate cu proiectul tehnic aprobat. De asemenea, in acest caz, procurorii DNA au deschis un dosar penal, iar in urma scandalului declansat, directorul CNADNR Narcis Neaga a fost inlocuit in decembrie 2015, fiind apoi cercetat si de DNA pentru abuz in serviciu in dosarul autostrazii Sibiu - Orastie. Neaga se afla acum sub control judiciar pe cautiune.
Pe 13 ianuarie, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a anuntat rezilierea contractului cu Salini Impregilo si faptul ca se va cauta un alt constructor care sa remedieze problemele de pe segmentul de autostrada Saliste-Cunta. Privind autostrada Lugoj-Deva, unde acelasi constructor a realizat lotul 2, de 28,6 kilometri, se va incepe expertiza iar compania italiana ar urma sa intre pentru 2 ani pe o lista neagra, a precizat atunci ministrul.
Salini Impregilo a trimis acum un comunicat de presa in care isi prezinta punctul de vedere:
Salini Impregilo S.p.A denunta gravele incalcari contractuale ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) privind proiectarea si constructia lotului nr. 3 al Autostrazii Orastie –Sibiu, cu o lungime de 22 km, atribuit catre Impregilo in Mai 2011. Aceste incalcari contractuale culmineaza cu decizia aceleiasi CNADNR, asumata pe 13 Ianuarie 2016, de a rezilia unilateral contractul in cauza si de a reatribui lucrarile printr-o noua licitatie.
Lucrarile, cu o valoare totala de 126 de milioane de euro, incepute in 20 Iunie 2011 si cu termen estimat de finalizare pe 17 Aprilie 2013, au suferit modificari repetate ale proiectului impuse de catre CNADNR, cauzand o crestere a costurilor si a termenului de predare, ca urmare a unor evenimente neprevazute (alunecari de teren cu o dimensiune si intindere imprevizibile) pe care Salini Impregilo le-a gestionat in baza unor acorduri incheiate dar niciodata respectate de catre CNADNR.
Aceeasi CNADNR a ignorat toate deciziile CAD (Comisia de Adjudecare a Disputelor, organizatie desemnata prin contract pentru solutionarea disputelor dintre parti), care au dat castig de cauza in mod repetat companiei Salini Impregilo; nu a platit niciodata sumele adjudecate, care au ajuns la un total de 31 milioane euro.
In Septembrie 2014, CNADNR, impreuna cu Ministerul Transporturilor din Romania, au decis in scopuri pur electorale, sa deschida traficul pe acest lot de autostrada pana la jumatatea lunii Noiembrie 2014, chiar daca erau perfect constienti de faptul ca multe din lucrarile suplimentare, esentiale pentru corpul autostrazii, nu erau finalizate, si costul acestora nu fusese recunoscut catre Constructor. Odata deschis, acel segment Orastie – Sibiu a fost inchis ulterior ca urmare a unor cedari structurale datorate imposibilitatii de a finaliza lucrarile.
CNADNR si Ministerul Transporturilor au ignorat solicitarile Salini Impregilo S.p.A. de a finaliza lucrarile, in prezent oprite, prin amanarea disputelor cu privire la costurile suplimentare, anterior recunoscute si acordate de CAD in favoarea Salini Impregilo.
Salini Impregilo intentioneaza sa conteste in toate instantele nationale si internationale decizia CNADNR, care in afara faptului ca aduce atingere reputatiei companiei, este complet nejustificata, iresponsabila si decisiva pentru acoperirea deficientelor contractantului, si in general ale Romaniei, cu privire la realizarea unei lucrari finantate in proportie de 85% din Fonduri Europene
Sursa: Pro TV
Etichete: Sibiu, dna, autostrada, constructii, firma, dosar, consultant, orăștie, narcis neaga, fisuri, cnadnr, Saliste, Cunta,
Dată publicare:
15-01-2016 12:41