Conducerea CJ Neamţ anunţă că va aloca fonduri pentru refacerea urgentă a secţiei ATI

Ultima actualizare: 15-11-2020 15:37
incendiu spital neamt

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Ionel Arsene, a declarat, duminică, într-un comunicat de presă remis Agerpres, că vor fi alocate fonduri pentru refacerea urgentă a secţiei ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ.

"Suntem contra-cronometru pentru a stabili ce putem face urgent ca să redeschidem Secţia ATI, pentru pacienţii care au forme grave de COVID-19. Vom disponibiliza de la bugetul judeţului fondurile necesare pentru refacerea secţiei", a spus Ionel Arsene.

Preşedintele CJ Neamţ a precizat că în ultima perioadă nu s-au mutat echipamente şi nu s-a intervenit în niciun fel pe instalaţiile din ATI.

Arsene a explicat că decizia mutării pacienţilor internaţi la ATI de la etajul 3 la etajul 2 a fost determinată de motive exclusiv medicale, pentru a se asigura o mai bună supraveghere a bolnavilor.

"S-a urmărit extinderea secţiei de ATI, pentru a putea prelua un număr mai mare de pacienţi pozitivi, dar în momentul produceri incendiului spaţiul în care s-au făcut lucrările nu era funcţional. El se află într-o zonă diferită faţă de cea în care s-a produs incendiul. Acest demers de extindere nu a afectat în niciun fel activitatea din salonul unde s-a produs incendiul. Cele două secţii ATI, situate la etajele 2 şi 3 ale SJU, au aviz de la DSP cu privire la circuite. A existat însă o suprasolicitarea a secţiei ATI din cauza numărului mare de pacienţi internaţi în contextul pandemiei de coronavirus", a mai spus preşedintele CJ Neamţ.

Ionel Arsene a subliniat că toate echipamentele din secţia de ATI care au fost distruse în incendiu erau noi, fiind achiziţionate cu fonduri de la CJ Neamţ.

Preşedintele CJ Neamţ a mai spus că tragedia de la spitalul din Piatra-Neamţ ar fi putut fi evitată dacă Guvernul ar fi aprobat deschiderea spitalului modular de la Leţcani.

"Grav este că Guvernul a folosit spitalele în lupta lor politică. Liberalii au blocat toate acţiunile aleşilor locali ai PSD în domeniul pandemiei, de frică să nu câştige social-democraţii alegerile. Avem exemple la Bucureşti, Neamţ, Bistriţa, etc. Spitalul de la Neamţ este cel unde PNL a numit un manager fost patron de pompe funebre. Cu atât mai îngrozitoare pare acum această politizare făcută de Guvern. Apoi, toate blocajele ulterioare asupra spitalului au fost o răzbunare politică pentru că m-am opus acestei numiri. Repet: sunt convins că această tragedie putea fi evitată, dacă Guvernul nu ar fi blocat spitalul de Leţcani, care ar fi preluat bolnavii de la ATI din Neamţ şi Iaşi. Când Iaşiul nu mai avea locuri la ATI, Spitalul de la Leţcani, cu 103 de paturi ATI, stătea închis pe motiv că nu are autorizaţia de mediu. Acel spital, singurul de tip NATO din sud-estul Europei, cu dotări de ultimă generaţie, are paturi cu presiune negativă pentru prevenirea infecţiilor bacteriene. Da, cu 103 de paturi ATI, el a fost ţinut închis de Guvern luni de zile pentru un singur motiv: era făcut de aleşii PSD. Tătaru a refuzat să accepte transferul unor cadre medicale care să lucreze la Leţcani. Ce vor spune acum domnii Tătaru şi Orban, când ei ştiau că paturile ATI stăteau neutilizate la Leţcani, iar noi aveam supraîncărcare la Piatra Neamţ? În acelaşi timp, la Bacău, Guvernul a risipit 3 milioane de euro pe un spital gonflabil, neconform, nerecepţionat şi nefuncţional", a precizat Ionel Arsene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO