Colegiul Medicilor, despre cazul băieţelului mort: “O concluzie, aşteptată peste un an”

Ultimul update: Miercuri 24 Octombrie 2018 15:40
Data publicarii: Miercuri 24 Octombrie 2018 15:37
Categorie: Actualitate
gheorghe borcean

Preşedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a prezentat miercuri regulile procedurale aplicabile în ancheta privind băieţelul mort după o intervenţie chirurgicală la un spital privat din Capitală.

 

Borcean a precizat că după ce vor fi cercetate toate faptele medicale şi documentele şi după ce vor fi audiaţi medicii responsabili, vor fi stabilite şi vinovăţiile şi sancţiunile care se impun. Borcean a estimat că în termen de un an va exista o concluzie, potrivit News.ro.

„Speţa nu este asemănătoare cu cea a unui conducător auto care omoară un cetăţean pe trecerea de pietoni. Decesul copilului este proba necesară, dar nu şi suficientă pentru a stabili vinovăţia cuiva şi a sancţiona. Urmează o anchetă. Se vor cerceta faptele medicale, diagnosticul, corectitudinea faptelor medicale, eventuale diagnostice diferenţiale, eventuale situaţii particulare, foaia de observaţie, protocolul operator, protocolul de necropsie al întregului cadavru, raportul legistului. Vom încerca să aflăm ce fel de sângerare a fost, cauza ei, cantitatea de sânge acumulată. Colegiul Medicilor are cei mai buni experţi. Vom apela la ei ca să ne vorbească despre competenţa medicilor, despre experienţa lor şi despre prudenţa lor. (...) Abia după ce vom audia medicii intimaţi vom încerca să vedem dacă există fapte şi împrejurări care ţin de organizarea şi funcţionarea unităţii sanitare şi abia apoi vom stabili responsabilităţile şi vinovăţiile”, a declarat miercuri Gheroghe Borcean.

El a făcut o paralelă între spitalele private şi cele de stat, arătând că deşi de obicei astfel de cazuri regretabile se întâmplă în unităţile medicale publice, de această dată s-a întâmplat într-un spital privat.

„Trimit puţin în lateral discuţia şi vă spun: iată că de ani de zile suntem obişnuiţi să vedem cazuri de neconformităţi medicale, soldate cu prejudicii mai mari sau mai mici, care se petrec în spitalele publice. Dovada contrariului o vedem zilele acestea şi mai sunt şi altele care vorbesc despre practica medicală în public sau în privat. Astfel de nenorociri de nimeni voite şi de toţi regretate distrug încrederea în profesia medicală, în medici, chiar în societate sau în stat”, a spus medicul.

Preşedintele Colegiului Medicilor s-a declarat convins că decizia care va fi emisă de Colegiul Medicilor din Bucureşti, cel care desfăşoară ancheta, va fi contestată fie de familia băieţului, fie de medicul intimat, în funcţie de ce decizie va fi.

„Vedeţi ce val emoţional creează un astfel de eveniment. Ce impact social are acest val de emoţii. După câteva zile sau săptămâni, lucrurile se estompează, apar alte ştiri, alte situaţii neplăcute, care fac să treacă emoţia aceasta, lucru care este absolut anormal, nefiresc. Dorinţa noastră este să avem în permanent în minte grija ca astfel de evenimente să nu se întâmple. Şi ca astfel de evenimente să nu se estompeze, să rămână permanent în grija noastră, indiferent de timpul care s-a scurs”, a mai spus Borcean.

El a estimat că în termen de un an va exista o concluzie, pentru că obţinerea documentelor, audierile, expertiza, contestarea ei sunt proceduri de durată. Borcean a precizat că dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii resposabili vor primi mustrare, avertisment, vot de blam, amendă sau le va fi limitată practicarea profesiei pe o durată de timp sau definitiv.

Întrebat despre acuzaţiile părinţilor copilului referitor la faptul că au fost nevoiţi să sune în spital la numărul de urgenţă 112, Borcean a spus că acest lucru nu ar fi normal dacă în spital ar exista un serviciu de urgenţă, pentru că de regulă există un medic de urgenţă care este chemat în situaţiile de stop cardio-respirator pentru a face resuscitarea în orce secţie.

„Este o discuţie lungă, nu vreau să mă antepronunţ. Aveţi în vedere că legislaţia spune că medicul de urgenţă este chemat în astfel de situaţii de stop cardio-respirator şi de resuscitare, el face asta chiar în secţie, la solicitarea celor care au văzut primii situaţia critică. Lucrurile se vor vedea cercetând foaia de observaţie, acolo trebuie să scrie că s-a solicitat la 112. Cineva trebuie să scrie şi în foaie. (...) Eu nu am văzut nici reclamaţie, nici foaia de observaţie, nu cunosc nici medicul intimat”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor.

Întrebat, de asemenea, despre complicaţiile avute de copil, Borcean a spus că medicul nu prea se gândeşte atunci când este o complicaţie rară, expicând totodată că semnele unei hemoragii interne sunt transpiraţia, setea şi scăderea tensiunii, exact semnele pe care le-a avut copilul.

„O complicaţie ca aceea, rară, omul, chirurgul, medicul nu are tendinţa de a se gândi la ea. O hemoragie internă are semnele sale indirecte: sete, transpiraţie, scăderea tensiunii. Dacă nu există şi sângerarea externă, tendinţa e să nu te gândeşti la asta. Vorbim în mod general”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a decis luni să se autosesizeze şi a început o investigaţie în acest caz.

Concluzia necropsiei în cazul copilului de un an şi 10 luni care a murit la spitalul privat Sanador din Bucureşti, în urma unei operaţii pentru hernie inghinală, arată că acesta a murit în urma unui şoc hemoragic, după ce a făcut hemoragie internă.

Băieţelul a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în spitalul privat Sanador din Bucureşti, după ce fusese operat de hernie inghinală. Mama copilului a acuzat personalul spitalului de incompetenţă, spunând că a sunat la 112 pentru ca medicii SMURD să îl salveze pe băiat. Tatăl copilului a depus plângere la Parchet.

În urma morţii copilului de un an şi zece luni, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti a făcut verificări la clinică.

Raportul preliminar al controlului făcut de DSP Bucureşti la Sanador a constatat că s-au respectat procedurile igienico-sanitare, fiind verificată respectarea circuitelor, trasabilitatate pacientului, condiţiile de igienă din secţia ATI pediatrie, sterilitatea şi produsele biocide utilizate. Ministerul Sănătăţii a decis sesizarea Colegiului Medicilor pentru a verifica şi conduita terapeutică în acest caz, arată Ştirile Pro Tv.

Reprezentanţii Sanador au precizat că nu pot face declaraţii "având în vedere că este vorba de un deces din cauze necunoscute, până la finalizarea de către INML a expertizei medico-legale care va stabili cauzele decesului". Ei au menţionat însă că echipajul SMURD a fost chemat de familia copilului, "acesta alăturându-se echipei Sanador care iniţiase deja procedura de resuscitare conform protocoalelor în vigoare".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

gheorghe borcean Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Copilul care a murit la spitalul privat s-ar fi chinuit 8 ore.
Copilul care a murit la spitalul privat s-ar fi chinuit 8 ore. "Ne-au distrus viaţa"
Ștefan a sângerat până a murit în spital, a constatat INML. Mama: ”Ei ziceau că e în regulă”
Ștefan a sângerat până a murit în spital, a constatat INML. Mama: ”Ei ziceau că e în regulă”
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
trafic droguri și țigări
O traficantă de droguri şi-a primit înapoi de la statul român. Explicaţia sentinţei
Primul drum asfaltat între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, inaugurat în 2018. „Până acum ne-am unit pe jos”
Obicei costisitor al românilor, de Crăciun. Plătesc sute de lei pentru "amintiri de neuitat"
Un utilaj de deszăpezire a lovit o maşină, în Suceava. O familie întreagă, la spital
Cine este tânărul care a murit după ce s-a plimbat pe liniile de metrou. Autorităţile, fără reacţie
Oraşul care a înflorit cu bani de la UE. A luat 86% din fondurile alocate primăriilor
retea traficanti
”Grădinarii" care aprovizionau Capitala cu droguri. Cum au ajuns de la castraveţi la canabis
Anchetă la un sediu de poliție, după ce peste 20.000 de pachete de țigări au dispărut
Plângere împotriva lui Florin Iordache, pentru gestul făcut în plenul Camerei Deputaţilor
Eurostat: România a avut o rată a inflației de 4,2%, a doua din UE
Proiectul de exploatare auriferă cu cianuri de la Certej, amânat. Ce spun autoritățile
O fabrică de mobilă a fost mistuită de flăcări uriaşe