COD PORTOCALIU de inundatii, in doua judete. Alte 10, sub COD GALBEN: 80 de case inundate in Dambovita

Ultima actualizare: 09-12-2014 06:52

Judetele Dambovita si Giurgiu vor fi, in intervalul duminica, ora 22.00 - marti, ora 14.00, sub cod portocaliu de inundatii, potrivit unei avertizari ce vizeaza raul Neajlov, sectorul Moara din Groapa - Vadu Lat.

Institutul National de Hidrologie si Gospodărire a Apelor (INHGA) precizeaza ca a emis aceasta avertizare avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 48 de ore.

Totodata, hidrologii au actualizat codul galben emis anterior, care este valabil acum pentru judetele Mehedinti, Dolj, Gorj, Olt, Valcea, Arges, Teleorman, Dambovita, Giurgiu si Ilfov.

Atentionarea vizeaza, in intervalul duminica, ora 15.00 - marti, ora 14.00, raurile din bazinele hidrografice: Drincea, Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Motru si unii afluenti mici ai Jiului din judetele Gorj, Mehedinti si Dolj, Jiu pe sectorul aval confluenta Motru - amonte Podari (judetul Dolj), Teslui (judetele Dolj si Olt), Cerna (afluent al Oltetului) si unii afluenti mici ai Oltului din judetele Valcea si Olt, Calmatui, Vedea superioara amonte Valeni, Teleorman si pe alti afluenti mici ai raului Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), Raul Doamnei, Neajlov si Sabar (judetele Arges, Dambovita, Giurgiu si Ilfov).

Trei localitati din judetul Giurgiu, afectate de inundatii

Ploile torentiale din ultimele ore au provocat revarsarea raurilor Neajlov si Dambovnic, in judetul Giurgiu, trei localitati fiind afectate de inundatii.

Conform unui bilant dat publicitatii duminica de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Giurgiu, in localitatile Vanatorii Mici, Iepuresti si Bucsani au fost afectate de inundatii 118 hectare de pasune, 35 hectare de terenuri agricole, trei livezi si gradini, o curte si doua podete care fac legatura cu exploatatii agricole. De asemenea, apele s-au revarsat pe doua drumuri comunale din localitatile Iepuresti, Chirculesti si Poarta Luncii, insa cele doua tronsoane sunt circulabile, conform Mediafax.

Cea mai afectata de inundatii este comuna Bucsani, unde s-au revarsat atat apele Neajlovului, cat si cele ale raului Dambovnic, inundand o suta de hectare de pasuni si terenuri agricole.

Potrivit autoritatilor locale, nu a fost necesara evacuarea localnicilor sau a bunurilor acestora.

In ultimele 24 de ore, in judetul Giurgiu, care s-a aflat sub cod galben de inundatii, a plouat, cantitatile de precipitatii ajungand pana la 25,2 litri pe metru patrat in 24 de ore.

Reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Giurgiu spun ca nivelul raurilor care strabat judetul este sub cotele de atentie, cu exceptia raului Neajlov, care la statia hidrometrica Vadu Lat a depasit cu 32 centimetri cota de inundatie. Fluviul Dunarea are un regim de curgere normal, nivelul si debitul situandu-se sub cotele de atentie, mai spune sursa citata.

Peste 80 de gospodarii, inundate in localitati din judetul Dambovita

Peste 80 de gospodarii din mai multe localitati ale judetului Dambovita au fost inundate, duminica, in urma ploilor torentiale care au dus la cresterea debitelor a doua paraie care au iesit din matca, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit datelor furnizate de Prefectura Dambovita, in urma ploilor abundente din ultimele ore paraiele Jirnov si Holboca au iesit din matca, provocand inundatii in comuna Rascaieti.

Afectate sunt satele Rascaieti si Vultureanca, unde 80 de gospodarii au fost inundate, iar apele revarsate ale celor doua paraie au colmatat 15 fantani.

Inundatii s-au produs si in comunele Cojasca si Contesti, in urma cantitatilor mari de precipitatii, insa efectele acestora nu sunt de amploarea celor de la Rascaieti.

Conform datelor furnizate de reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dambovita, in cursul zilei de duminica o casa si o curte au fost inundate in comuna Cojasca, satul Iazu, in timp ce in comuna Contesti, satul Balteni, au fost inundate trei gospodarii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO