Accidente in lant pe soselele din Romania din cauza poleiului. Solutia pentru oprirea derapajelor in trafic

26-11-2014 13:20


Peste 30 de accidente s-au produs miercuri din cauza poleiului format pe drumurile din sudul tarii. Si cum frigul abia s-a instalat, soferii trebuie sa fie cu ochii in patru.

Daca anvelopele speciale de iarna nu sunt de ajuns, specialistii le recomanda husele sau tintele pentru cauciucuri, ca sa circule mai usor pe asfaltul transformat in sticla.

"O dubita a franat, sotia mea a vrut sa franeze, a rotit-o poleiul, a lovit Loganul si s-a proptit in parapet", a povestit un martor.

10 masini s-au tamponat pe DN1, la paralela 45. Derapajele sunt greu de controlat pentru ca in astfel de situatii nu e recomandat sa apasati brusc pedala de frana.

Un alt carambol s-a produs si pe Drumul National 72. Mai multe masini s-au ciocnit pe soseaua transformata in patinoar. La fel s-a intamplat si in Arges, unde a fost lovita si salvarea chemata sa ajute un ranit.

Iar la Suceava, un tanar de 23 de ani, ranit dupa ce s-au tamponat trei masini, a ajuns in stare foarte grava la spital.

Specialistii le recomanda soferilor sa reduca viteza pe drumurile cu polei si sa ia piciorul de pe acceleratie. Ca sa poata circula mai usor, soferii pot folosi accesorii speciale, cum ar fi niste huse pentru anvelope. Un set costa aproape 200 de lei

Nu este nevoie sa mergeti la un service pentru a monta o astfel de husa. O poate face oricine! Mare atentie, insa! Ele trebuie folosite doar pe polei si pe zapada, pentru ca altfel materialul va fi distrus in mai putin de 50 de kilometri la contactul cu asfaltul.

"Daca se deterioreaza foarte repede, pot aparea probleme la masina, adica la directie, poate soseta se deformeaza, scapa, prinde ceva acolo", a spus Victor Posirca, reprezentantul unui service auto.

O alta solutie sunt tintele pentru anvelope. Bucatile de metal ascutite se infig in profilul unui cauciuc special. Tintele se agata in stratul de gheata de pe sosele si mentin directia masinii chiar si in panta sau in curba. Franarea si accelerarea pe gheata sunt cu 23% mai bune decat la cauciucul fara tinte. Atentie insa, sunt interzise pe asfalt. Si pietonii se pot deplasa mai usor cand e polei cu niste legaturi antipatinaj, care costa intre 20 si 70 de lei.

VIDEO PROTVPLUS.RO