Centrala nucleară de la Cernavodă, controlată de experiții AIEA. Ce au observat

Centrala Nucleară de la Cernavodă ar putea intra în carantină, din cauza coronavirusului

AIEA a încheiat o analiză a siguranţei operaţionale pe termen lung la Unitatea 1 a Centralei Nucleare Cernavodă.

 

O echipă de experţi a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a finalizat o analiză a siguranţei operaţionale pe termen lung la Unitatea 1 a Centralei Nucleare Cernavodă (CNE) din România, care intenţionează să recondiţioneze reactorul şi să prelungească durata de viaţă totală la aproximativ 60 de ani, agenţia considerând că unele activităţi de management al îmbătrânirii îndeplinesc deja standardele sale.

Misiunea de revizuire Pre-SALTO (Safety Aspects of Long Term Operation), care a avut loc în perioada 27 februarie – 7 martie, a fost solicitată de operatorul centralei, SN Nuclearelectrica, arată un comunicat al AIEA, potrivit News.ro.

Unitatea 1 de la CNE Cernavodă, singura centrală nucleară din România, a intrat în exploatare comercială în 1996. Este unul dintre cele două reactoare electrice de 700 de megawaţi (MW(e)) cu apă grea sub presiune din proiectul CANDU (Canadian deuteriu uraniu) 6 la CNE.

Discuţii aprofundate cu personalul de la CNE Cernavodă

Operatorul plănuieşte să recondiţioneze reactorul şi să prelungească durata de viaţă totală la aproximativ 60 de ani.

Citește și
cernavoda
Ministerul Energiei: Canada vrea să finanţeze cu 3 miliarde de dolari canadieni noile reactoare nucleare de la Cernavodă
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Echipa Pre-SALTO a evaluat strategia şi elementele-cheie pentru funcţionarea în siguranţă pe termen lung a centralelor nucleare pe baza standardelor de siguranţă AIEA.

În timpul misiunii de zece zile din 27 februarie până în 7 martie, echipa a revizuit pregătirea, organizarea şi programele centralei pentru LTO sigur (funcţionare dincolo de termenul prevăzut în licenţa originală).

Misiunea a fost condusă de o echipă de zece persoane, formată din experţi din Argentina, Irlanda, Pakistan, Elveţia, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii, precum şi doi observatori din India şi Republica Coreea şi doi membri ai personalului AIEA.

Echipa a avut discuţii aprofundate cu personalul de la CNE Cernavodă şi a efectuat o deplasare la uzină în timpul evaluării.

”Echipa a observat că SN Nuclearelectrica implementează pregătirile pentru LTO sigur în timp util, iar personalul de la uzină este profesionist, deschis şi receptiv la sugestiile de îmbunătăţire”, a declarat liderul echipei şi ofiţerul AIEA pentru siguranţă nucleară, Martin Marchena.

Acesta a mai spus că ”Unele activităţi de management al îmbătrânirii şi LTO îndeplinesc deja standardele de siguranţă ale AIEA. Încurajăm centrala să abordeze constatările revizuirii şi să implementeze toate activităţile rămase pentru LTO sigur, aşa cum a fost planificat.”

Echipa a identificat bune practici şi bune performanţe, care vor fi împărtăşite cu industria nucleară la nivel global, inclusiv: Centrala a stabilit parteneriate cu licee, şcoli de meserii şi universităţi, inclusiv dezvoltarea cunoştinţelor şi a abilităţilor pentru elevii de liceu, precum şi stagii şi burse. Centrala a folosit aceste abordări pentru a sprijini în mod proactiv nevoile viitoare de personal.

Uzina a implementat un program solid pentru gestionarea îmbătrânirii generatoarelor de abur, inclusiv modificări de proiectare pentru îmbunătăţirea accesului şi evaluarea stării acestora.

Uzina a implementat o bază de date bine stabilită pentru managementul cablurilor. Această bază de date facilitează gestionarea configuraţiei şi evaluările de siguranţă care afectează sistemele de cablu.

Care au fost recomandările echipei

Echipa a oferit şi recomandări pentru a îmbunătăţi în continuare pregătirile pentru siguranţa LTO: Uzina ar trebui să dezvolte şi să finalizeze pe deplin procesul de evaluare a managementului îmbătrânirii pentru componentele mecanice, electrice şi de instrumentare şi control (I&C) şi structurile civile.

Centrala ar trebui să îmbunătăţească programele menite să confirme rezistenţa componentelor la condiţii dure, aşa-numitul program de calificare a echipamentelor. Conducerea uzinei şi-a exprimat hotărârea de a aborda domeniile identificate pentru îmbunătăţire şi de a-şi continua cooperarea cu AIEA.

”Conducerea superioară a Centralei Nucleare consideră că revizuirea Pre-SALTO insuflă încredere tuturor membrilor personalului în angajamentul nostru pentru operaţiuni sigure şi de încredere pe termen lung”, a declarat Valentin Ovidiu Nae, vicepreşedintele de şantier al CNE.

"Descoperirile din această analiză vor permite echipei noastre să urmărească îmbunătăţiri şi excelenţă ulterioare. Echipa Cernavodă îşi exprimă recunoştinţa faţă de organizaţie pentru dăruirea neclintită şi pentru sprijinul său continuu."

Echipa a furnizat un proiect de raport conducerii centralei şi Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) din România, la finalul misiunii.

Conducerea centralei şi CNCAN vor avea ocazia să facă comentarii concrete asupra proiectului. Un raport final va fi transmis conducerii uzinei, CNCAN şi Guvernului României în termen de trei luni.

O evaluare SALTO este o evaluare cuprinzătoare a siguranţei care abordează strategia şi elementele cheie pentru funcţionarea în siguranţă pe termen lung a centralelor nucleare. Aceasta completează misiunile OSART, care sunt concepute ca o revizuire a programelor şi activităţilor esenţiale pentru siguranţa operaţională.

Nici recenziile SALTO şi nici OSART nu sunt inspecţii de reglementare şi nici nu sunt revizuiri de proiectare sau înlocuitori pentru o evaluare exhaustivă a stării generale de siguranţă a unei instalaţii.

LTO a centralelor nucleare este definită ca funcţionarea dincolo de un interval de timp stabilit, determinat de termenul de licenţă, proiectul iniţial al centralei, standardele relevante sau reglementările naţionale.

După cum se menţionează în standardele de siguranţă ale AIEA, pentru a menţine capacitatea de funcţionare a unei centrale, ar trebui să se ia în considerare procesele şi caracteristicile care limitează durata de viaţă ale sistemelor, structurilor şi componentelor (SSC), precum şi îmbunătăţirile de siguranţă rezonabil posibile pentru a spori siguranţa centralei la un nivel mai apropiat de cea a centralelor moderne.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Fum în camera unei turbine la Unitatea 2 CNE Cernavodă
Fum în camera unei turbine la Unitatea 2 CNE Cernavodă

Pompierii au fost solicitaţi să intervină, marţi, la Unitatea 2 CNE Cernavodă pentru scoaterea fumului din camera unei turbine.

 

Ministerul Energiei: Canada vrea să finanţeze cu 3 miliarde de dolari canadieni noile reactoare nucleare de la Cernavodă
Ministerul Energiei: Canada vrea să finanţeze cu 3 miliarde de dolari canadieni noile reactoare nucleare de la Cernavodă

Guvernul Canadei intenţionează să pună la dispoziţie 3 miliarde de dolari canadieni pentru finanţarea noilor reactoare nucleare CANDU ale centralei de la Cernavodă, informează Ministerul Energiei.

Reactorul 1 al Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat din cauza unei avarii
Reactorul 1 al Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat din cauza unei avarii

Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional, din cauza unei avarii apărute în partea clasică a unităţii, fără impact pe partea nucleară, potrivit Nuclearelectrica

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.