Cele mai bune restaurante din țară, premiate. Cine este bucătarul-șef al anului


Ultimul update: Miercuri 26 Iunie 2019 11:27
Data publicarii: Marti 25 Iunie 2019 19:07
Categorie: Stiri actuale

Gastronomia românească începe să fie tot mai rafinată, iar cele mai bune restaurante din ţară au fost premiate, în cadrul galei Gault&Millau.

La fel şi cei mai talentaţi bucătari. Ghidul din 2019 conţine 275 de localuri de două ori mai multe decât anul trecut, semn că românii vor să încerce lucruri noi.

Alexandru Dumitru de la Bistro Ateneu a fost desemnat bucătarul-şef al anului.

Adoră brânza de burduf cu roşii şi a primit această distincţie tocmai datorită felurilor simple de mâncare pe care le pregăteşte, precum borşul de lobodă sau ciulamaua cu ciuperci sălbatice. Ingredientele sunt de bună calitate şi sunt alese chiar de el.

Alexandru Dumitru, bucătarul-șef al anului 2019: „Eu şi trăiesc chestia asta. De două-trei ori pe săptămână merg la piaţă. Pentru mine, crearea unui meniu sau viaţa în restaurant începe întâi în piaţă sau la fermă. Copilăria, gusturile pe care le-am avut în vacanţele de vară sau acasă, asta este drumul. Vreau să cred că este o bucătărie tradiţională cu influenţe moderne, tehnici bine stabilite, respectate de echipă şi puse în valoare pe farfurie.”

Radu Ionescu, de la KAIAMO, a fost premiat la categoria „Marii bucătari de mâine". Tot gustul copilăriei i-a adus succesul. El a devenit faimos după ce le-a pregătit clienţilor parizer pe ziar cu piure.

Radu Ionescu, câștigător la categoria „Marii bucătari de mâine": „Cei doi piloni ai restaurantului sunt emoţia şi nostalgia şi pe asta se bazează tot meniul. Sunt multe reţete ale bunicii mele aduse în prezent, dar întotdeauna voi căuta gusturile copilăriei. Lapte de pasăre, diverse supe de sezon, parizerul pe ziar, pietre comestibile. Încercăm un pic să ne jucăm cu imaginaţia oaspeţilor şi să îi ducem într-o altă lume a gustului şi a percepţiei şi ceva ce poate să pară banal la început, de fapt să fie despre esenţa.”

Iar printre restaurantele pop premiate, adică cele în care atmosfera este ceva mai relaxată, este şi o pizzerie din Bucureşti, PizzaMania.

Andrei Fâciu, Pizzamania: "Facem pizza ca la carte! Asta înseamnă că baza, blatul pe care noi îl folosim este făcut cu mare grijă. Facem o dospire lentă şi folosim drojdie naturală, maia, între 24 şi 48 de ore, se face o maturare a aluatului, lucrul care îl face mult mai uşor de digerat."

În acest an, au fost incluse noi premii la gală Gault&millau. Ana Consulea a fost desemnată cel mai bun cofetar-patiser, iar cel mai bun bucătar-femeie este Oana Coanta. Premiile s-au dat pe baza recenziilor făcute de 17 evaluatori anonimi care au mers în restaurantele din toată ţara în ultimele luni.


Reporter: „La ce se uită evaluatorii în primul rând?”
Ștefan Mortici, director general România GAULT&MILLAU: „La mâncare.  La ce e în farfurie, la ce propune bucătarul. 70% din nota finală este dată de calitatea preparatelor, vorbim de creativitatea bucătarului. 30% servicii, ambiantă, raport calitate-preț. Selecţia pe care o oferim noi este practic cea mai profesionistă selecţie făcută în România, pusă în context internaţional.”

În total, 275 de restaurante din 15 oraşe, au fost incluse în ghidul din acest an Gault&Millau, adică au obţinut peste 10 puncte dintr-un total de 20. Localurile cu note mai mari de 11 primesc şi bonete. Ghidul Gault & Millau a fost publicat prima dată acum 50 de ani în Franţa. Acum este prezent în peste 20 de țări.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Gault&Millau: Cei mai buni bucătari și cele mai bune restaurante din România
Turiștii atrași cu cârnaţi, caș și jumări la un festival streetfood din Sibiu
Povestea tinerilor care s-au întors din străinătate pentru a fi chefi în România
VIDEO PROTVPLUS.RO