Cei 2 polițiști din Galați, ”sancționați” în cazul minorei. Ce au descoperit procurorii

×
Codul embed a fost copiat

Poliţiştii de la Galaţi, care au şocat o ţară întreagă prin nepăsarea lor, după ce nu au coborât din maşina să vadă ce a păţit o fetiţă plină de sânge, au fost sancţionaţi.

De acum vor merge în patrulare pe jos, nu cu maşina.

Este vorba despre o măsură luată de comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi pe perioada cercetării disciplinare, care continuă în cazul celor doi agenţi. Ei urmează să fie audiaţi de colegii lor, iar măsurile pot pleca de la mustrare şi pot ajunge până la concedierea lor din Poliţie.

În acelaşi timp, preşedintele CJ Galaţi a anunţat marți că l-a demis pe directorul adjunct al DGASPC Galaţi, Ciprian Groza, cela care a dat luni declaraţii cu privire la cazul minorei de 14 ani. Ceea ce i s-a reproşat în primul rând a fost lipsa de empatie, într-o situaţie în care instituţia ar fi trebuit să o protejeze, înainte de toate, pe fetiţă.

Marți dimineaţă au făcut declaraţii şi reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi care au spus că în această fază a anchetei nu iau în considerare infracţiunea de viol. A fost deschis un dosar penal pentru sex cu un minor, însă, potrivit legii, dacă diferenţa de vârstă dintre cei doi este mai mică de 3 ani, fapta rămâne nepedepsită.

Citește și
Cazul minorei din Galați. Medicii au confirmat că nu a fost vorba despre un viol
Medicii spun că minora din Galați nu a fost violată. Prietenul ei, dus la audieri
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ce au descoperit procurorii

 

Procurorii au aflat că faţă de 14 ani a plecat din centrul de plasament împreună cu verişoara ei. Amândouă au mers într-o casă care aparţine familiei prietenului ei, pe care îl cunoştea de aproximativ 3 luni. După câteva ore a fost văzută pe strada plină de sânge.

Proc. Traian Laurenţiu Iancu, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi: "Într-o cameră au întreţinut un raport sexual normal. Din cercetări a rezultat că, la momentul respectiv, în imobil, într-o cameră alăturată, se aflau atât verişoara persoanei vătămate, cât şi o rudă a minorului cercetat. Până la acest moment nu au rezultat probe care să conducă la suspiciunea rezonabilă că raportul sexual a avut loc prin constrângere."

Rudele adolescentului de 15 ani - cercetat acum pentru infracţiunea de act sexual cu un minor - spun că nu au ştiut despre relaţia dintre cei doi.

Oricum, Codul Penal prevede ca minorul de 15 ani nu va fi pedepsit în niciun fel, în acest caz.

Proc. Traian Laurenţiu Iancu, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi: "Dacă diferenţa de vârstă dintre persoana cu care s-a întreţinut actul sexual şi autor nu este mai mare de trei ani, fapta nu se pedepseşte. Este o cauză de nepedepsire."

Procurorii vor cere însă expertize psihiatrice în cazul ambilor minori pentru a afla gradul de dezvoltare psiho-emotionala şi dacă aveau discernământ. Între timp, cad capete, pentru modul în care autorităţile au gestionat acest caz. Directorul executiv al Direcţiei pentru Protecţia Copilului a fost demis.

Ciprian Groza, fost director adj. DGASPC Galaţi: "Nu, nu a agresat-o. Din ce avem la ora actuală şi din relatările ei, pentru că ea deja a fost interogată, s-a discutat cu ea, mă rog, a fost consiliata psihologic, ea susţine că e prietenul ei, că îl iubeşte şi că spera să nu aibă nimic de suferit."

Costel Fotea, preşedinte CJ Galaţi: "Este o declaraţie revoltătoare, este o declaraţie inacceptabilă şi nu o să accept aşa ceva, niciodată. În primul rând este vorba despre empatie şi nu ne dăm cu presupusul."

În acest scandal s-au implicat şi ONG-urile, care au anunţat că vor face plângeri penale împotriva poliţiştilor acuzaţi că ar fi asistat impasibili, în timp ce trecătorii îi rugau să sune la 112 pentru că fata să primească îngrijiri medicale.

Procurorii aşteaptă certificatul medicolegal pentru a lămuri pe deplin din ce cauză a intrat minoră de 14 ani în şoc hemoragic şi dacă încadrarea juridică a faptei va fi modificată sau nu.

 

Mihai Fifor: S-a început cercetarea prealabilă

 

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a declarat marţi că a început cercetarea prealabilă a agenţilor de poliţie de la Galaţi bănuiţi de neglijenţă faţă de o minoră care avea nevoie de îngrijiri medicale, menţionând că cei care au greşit

"Deja a început cercetarea prealabilă a celor doi agenţi, dar şi a şefului Secţiei 1 Poliţie Galaţi. Nu am niciun fel de toleranţă de la abaterea faţă de îndatoririle de serviciu şi faţă de lege. Dacă au greşit, suportă rigorile legii. Ieri, în videoconferinţa cu inspectorii-şefi am fost cât se poate de ferm. Dincolo de modul de a ne face datoria ca lucrători ai MAI, suntem oameni. Nu e acceptabil, nu e permis să vezi o astfel de imagine în care doi agenţi nu catadicsesc să coboare din maşină, în condiţiile în care un copil plin de sânge are nevoie de sprijin. Lucrul acesta nu poate fi acceptat şi, repet, cei care au greşit pleacă acasă. Nu există niciun fel de rabat de la acest principiu", a afirmat Fifor la sediul MAI, citat de Agerpres.

El a dat asigură că, în perioada imediat următoare, lucrurile se vor schimba "radical", astfel încât cetăţenii să-şi recapete încrederea în Ministerul de Interne.

"În acelaşi timp, i-am asigurat pe colegii mei de tot sprijinul în desfăşurarea misiunilor în bune condiţii, fie că sunt jandarmi, fie că sunt poliţişti, fie că sunt ofiţerii care îşi desfăşoară activitatea la Caracal. Au în mine un partener şi un sprijin, dar solicit, în acelaşi timp, respectarea legii şi principiilor care te fac să fii lucrător al MAI (...). Până la urmă, nu-mi doresc ca ceea ce este inscripţionat pe maşinile de poliţie - "Siguranţă şi încredere" - să fie doar vorbe în vânt. Acestea nu sunt doar lozinci, acestea trebuie să fie un principiu de funcţionare şi nimeni nu poate să facă rabat de la acest lucru", a subliniat Fifor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Răspunsul șocant pe care l-ar fi primit de la poliție o tânără violată. ”Sunteți sigură?”
Răspunsul șocant pe care l-ar fi primit de la poliție o tânără violată. ”Sunteți sigură?”

În plin scandal la Caracal şi, mai nou, cu acest episod uluitor din Galaţi, tot mai multe victime ale nepăsării poliţiştilor vor să spună prin ce au trecut.

Medicii spun că minora din Galați nu a fost violată. Prietenul ei, dus la audieri
Medicii spun că minora din Galați nu a fost violată. Prietenul ei, dus la audieri

Caz revoltător pe o stradă din Galaţi! Doi poliţişti au asistat, minute în şir, impasibili, la suferinţa unei fete, de 14 ani, plină de sânge de la brâu în jos.

Situația minorei din Galați. Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul celor 2 polițiști
Situația minorei din Galați. Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul celor 2 polițiști

Avocatul Poporului a anunţat, luni, că s-a autosesizat în cazul poliţiştilor de la Galaţi, bănuiţi de neglijenţă faţă de o minoră care avea nevoie de ajutor.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.