Medic INML: "Inima lui Patrick Ekeng prezenta mai multe aspecte patologice". Sotia sportivului, audiata la Politia Capitalei

11-05-2016 07:49

Patrick Ekeng avea o inima bolnava, insa nici asa nu este clar daca din aceasta cauza s-a prapadit la doar 26 de ani. Asta declara medicii legisti, care au facut analize amanuntite.

Miercuri, sotia tanarului camerunez a ajuns la IML, iar joi ii va ridica trupul. Sicriul fotbalistului va fi depus la stadionul Dinamo, pentru ca sportivii si suporterii sa-si ia ramas bun.

Inca din primele momente, medicii legisti au constatat ca ceva nu este in regula. Cordul fotbalistului era marit prin comparatie cu un om normal. Pe de alta parte acest lucru este posibil in cazul sportivilor care fac efort sustinut. Medicii au gasit si semnele unor endocardite care afecteaza valvele dar care se pot vindeca de la sine.

Simona Nanoveanu, director adjunct Institutul National de Medicina Sportiva: "Concluzia finala este ca sportivul este cardiologic normal si totusi pentru ca sportivul era venit pentru prima data la noi a recomandat efectuarea unui ecocardiografii, care a fost facuta la o zi distanta si medicul Batianu a venit cu ea si pe 14 s-a dat aviz.''

Particularitatile, intalnite si la alti sportivi de culoare, sustin medicii sportivi, nu i-au ingrijorat. Acum insa legistii spun ca era ceva mai mult. O punte, un muschi adica, ce presa asupra aortei stranguland-o. Aceasta nu putea fi depistata la controalele standard.

Simona Nanoveanu, director adjunct Institutul National de Medicina Sportiva: "Ecocardiografia fiind perfect normala, nici macar intr-o zona gri sa zicem ca am fi putut avea suspiciuni cu privire la o singura afectiune. Fenotipul include amestecul dintre datele genetice si factorii de mediu care actioneaza asupra organisului viu."

Ekeng trebuia sa fie testat din nou luna viitoare. Insa vineri seara, a cazut din picioare pe terenul de joc. Miercuri, sotia lui a ajuns la Institutul de Medicina Legala pentru a indeplini formalitatile ca sa ii ridice trupul. Inainte insa, a fost audiata la Politia Capitalei. Autoritatile au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa. Politistii incearca sa stabileasca daca moartea lui Ekeng putea fi evitata si daca personalul medical a actionat corect.

Desfasurarea evenimentelor de miercuri:

UPDATE 15:30 Rezultatele Institutului National de Medicina Legala (INML) dupa disectia facuta pe inima fotbalistului Patrick Ekeng arata ca organul suferea de mai multe afectiuni patologice, insa rezultatele toxicologice se vor afla abia peste doua saptamani.

Institutul de Medicina Legala, comunicat: " In legatura cu decesul sportivului Ekeng Patrick, Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" va informeaza ca in urma disectiei cordului efectuata 10.05.2015 s-au constatat urmatoarele aspecte patologice:

- cardiomegalie (greutate cord = 570 grame, dimensiuni: 14/11,5/7 cm) determinata predominant de hipertrofia ventricului sting si a septului interventricular (grosime maxima 2,4 cm)
- anomalii coronariene multiple
- bridge-ing intins la nivelul arterei coronare stingi (ramul descendent anterior) si la nivelul arterei coronarei drepte
- hipoplazia ramului circumflex al coronarei stingi
- sechele de endocardita a valvei mitrale cu modificarea evidenta (retractii si induratii) a cuspidei posterioare

Pentru finalizarea autopsiei sunt necesare rezultatele investigatiilor toxicologice (aprox. 2 sapt) si a celor histologice si imunohistologice (aprox 30 zile).

UPDATE 13:35 Sotia lui Patrick Ekeng a fost miercuri la Serviciul Omoruri din Politia Capitalei pentru a duce mai multe documente in ancheta privind decesul fotbalistului dinamovist, unele dintre acestea fiind acte din care rezulta starea de sanatate in care se afla sportivul inainte sa intre pe teren, relateaza News.ro.

Sotia lui Ekeng a fost chemata pentru a da detalii despre starea de sanatate a camerunezului, dar si pentru a se stabili istoricul medical al fotbalistului, au declarat pentru News.ro surse din randul anchetatorilor.
 

Sotia este singura care poate prelua trupul de la INML. E posibil ca, inainte de repatriere, cosciugul cu insemnele dinamoviste sa fie depus pe stadionul Dinamo, pentru un ultim ramas bun.

Sotia lui Patrick Ekeng trebuie sa faca identificarea, iar apoi sa compleze acte pentru a putea fi ridicat trupul de la INML.

Cauza mortii va fi stabilita peste 2 saptamani, cand vin rezultatele testelor toxicologice. HotNews scrie ca doctorii de la Institutul National pentru Medicina Sportiva au declarat ca Ekeng a fost testat la inceputul anului, iar rezultatele au iesit bune.

De asemenea, potrivit directorul Agentiei Antidoping, Ekeng a fost testat in aprilie, iar rezultatele au iesit negative.

Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru ucidere in rem si au audiat persoanele care au fost implicate in acordarea primului ajutor. Acestia au mai ridicat si documente de la stadionul Dinamo, spitalul Floreasca, sediul PULS si Institutul de Medicina Sportiva.


VIDEO PROTVPLUS.RO