Ce s-a intamplat cu cocaina din Coca-Cola si cine stie cum se foloseste misteriosul ingredient 7X
In 1886, autoritatile din Atlanta, Statele Unite, au introdus o lege - care n-a rezistat foarte mult - prin care era interzisa vanzarea si producerea alcoolului.
Drept raspuns, un farmacist pe nume John Pemberton a creat un soi de vin, amestecand arome de fructe, extracte din nuci de kola (cafeina) si frunze de coca (cocaina). A adaugat apa gazoasa si astfel s-a nascut Coca-cola.
Cantitatea de cocaina pe care bautura o continea initial era destul de insemnata, insa pana in 1903, aceasta a fost redusa si ulterior eliminata. Unul dintre motive a fost ca aroma dorita poate fi extrasa din frunzele de coca si fara sa contina drogul respectiv.
Insa pana si astazi Coca-Cola are nevoie de frunze de coca pentru a fi produsa, desi bautura nu contine cocaina, lucru verificat frecvent de autoritati. Drept urmare, compania americana are o intelegere cu Agentia Anti-Drog, care ii permite sa importe fruze uscate de coca din Peru si Bolivia in cantitati uriase. Acestea sunt transformate in sirop si ulterior in suc.
Reteta Coca-Cola contine un ingredient misterios, cunoscut sub numele de "aroma 7X". Zvonurile spun ca doar doi oameni stiu proportia in care trebuie utilizat acest ingredient, iar respectivii nu calatoresc niciodata cu acelasi avion, in cazul nefericit in care aparatul s-ar prabusi. Se pare ca secretul este dezvaluit printr-un ritual, iar formula este pastrata intr-un seif.