Ce cred analistii Stratfor ca ar urma dupa demisia premierului Ponta. "Scandalul de coruptie ameninta stabilitatea politica"

Ultima actualizare: 14-06-2015 06:49
Victor Ponta vesel FOTO GUVERNUL ROMANIEI

 Institutul Stratfor, cunoscut pentru analizele sale politice dar si pentru influenta pe care o are la Washington, a publicat un material despre situatia politica din Romania

Romania se confrunta cu o criza politica”, se arata in materialul Stratfor intitulat „Scandalul de coruptie din Romania ameninta stabilitatea politica”. „DNA a deschis oficial o ancheta penala in cazul premierului Victor Ponta, acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani si conflict de interese. Presedintele Klau Iohannis si partidele de opozitie cer demisia lui Ponta. Chiar daca isi va pastra postul, confruntarea dintre sustinatorii si criticii sai ar putea slabi capacitatea Parlamentului de a adopta reformele interne de care tara are nevoie pentru a atrage investitii straine. Pe de alta parte, e putin probabil ca aceasta criza va schimba prioritatile de politica externa ale Romaniei.”

Analistii americani scriu ca „Acum, ca premierul Romaniei a ajuns tinta unor acuzatii serioase de coruptie, voci din Parlament cer demisia lui. Daca Ponta se retrage, presedintele va trebui sa consulte partidele parlamentare pentru a vedea daca pot forma un nou guvern. Dar nici actuala coalitie de guvernamant, nici opozitia nu au un succesor clar pentru Ponta. Un loc liber la conducerea executivului ar putea declansa o lupta politica intre coalitia la putere, condusa de PSD, si opozitie.

Ponta ar putea sa nu demisioneze. Pana acum, partidul sau il sustine. La doua zile dupa anuntul privind ancheta DNA, PSD a emis o declaratie de presa prin care isi exprima sprijinul fata de Ponta. Institutia anti-coruptie a cerut retragerea imunitatii, care ar permite ca Ponta sa fie urmarit penale pentru presupusele sale fapte penale. Dar pe 9 iunie, Camera Deputatilor a respins cererea. In clipa de fata, prim-ministrul este protejat, Mai mult, PSD si partenerii sai de coalitie au in acest moment majoritatea in Parlamentul Romaniei. Indiferent daca Ponta demisioneaza sau nu, coalitia va ramane cel mai probabil la putere”.

Institutul de analiza strategica Stratfor a fost poreclit „CIA din umbra” pentru capacitatea sa de a prezice amenintarile. Fondatorul si directorul sau, George Friedman, a vizitat Romania anul trecut, cand a fost invitat la „Dupa 20 de ani”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO