Cazul Anei Maria Nedelcu, femeia acuzata ca si-a rapit copilul din Canada, atrage atentia si celor care au puterea sa schimbe legile. Un senator a initiat un proiect ca sa modifice procedurile de extradare.

Parlamentarul spune ca in acest moment legea permite cu prea mare usurinta predarea unui cetatean roman altei tari, in loc sa fie judecat la noi. Propunerea se afla in dezbatere publica pana la sfarsitul lunii.

Senatorul PSD Nicolae Serban spune ca Ana Maria Nedelcu, mama care a fugit cu copilul minor din Canada pentru a-l proteja de tatal sau, l-a facut sa fie mai atent la felul in care este scrisa legea privind extradarea unui cetatean roman. A descoperit ca sunt situatii in care e suficient sa ai domiciliu intr-un alt stat pentru ca politia sa obtina extradrea.

Senator PSD Nicolae Serban: "Poate sa apara si chestiuni care tin de cultura. Cetateanul roman chiar daca se duce intr-o tara straina s-ar putea sa comita o fapta care se pedepseste mult mai drastic acolo, pentru ca nu concepe ca ar fi o fapta foarte grava."

In cazul Anei Maria Nedelcu este vorba despre rapire internationala, care in Canada se pedepseste cu inchisoare pana la 10 ani. In Romania, infractiunea poarta numele de incalcarea custodiei unui minor decisa de o instanta judecatoreasca. Ei i-a fost adaugata si lipsirea de libertate a copilului. Actiunea instantei a fost criticata de sustinatorii mamei care spun ca judecatorul nu a tinut cont nici de ce a spus parchetul si nici de ce a cerut mama.

Bogdan Draghici, asociatia TATA: "Este halucinant cum au ajuns sa se lupte mama si Parchetul impotriva completului de judecata pentru a convinge ca este important sa fie evaluat psihologic copilul, ca este importanta opninia copilului. Copilul nu a fost evaluat psihologic pana acum niciodata la solicitarea instantelor de judecata."

In acelasi timp, se mai judeca si executarea silita a copilului, adica predarea lui catre tata, in Canada. Fara sa mai astepte deciziile, Ana Maria va depune saptamina viitoare o plangere la CEDO, in care reclama felul in care judecatorul a actionat pana acum.

Adrian Amuza, avocat: "Practic erau toate indiciile in dosar ca acest copil este supus unei situatii de risc in cazul unei inapoieri, dar s-a trecut peste ele. S-a refuzat si administrarea unor probe suplimentare."

La inceputul saptamanii viitoare, la Curtea de Apel se judeca cererea de extradare a mamei catre Statul Canadian. Femeia este acuzata de rapire internationala si risca 10 ani de inchisoare.