Câţi dintre furnizorii de gaze oferă preţuri mai mici de la 1 iulie. Ministru: "O golănie"
Doar 9 furnizori de gaze, din 35 posibili, oferă prețuri mai mici de la 1 iulie decât cele din prezent. Asta arată o analiză făcută de o asociație din domeniul energiei.
Iar scăderile remarcate de analiști sunt extrem de mici. Autoritățile avertizează că adaosul comercial practicat de firmele de gaze ar putea intra în vizorul Consiliului Concurenței.
Mai este doar o lună până când prețul gazelor naturale va fi liberalizat pentru toți românii. Asta înseamnă că nici o autoritate nu va mai interveni în contractul dintre un consumator și furnizorul lui.
În România, clienții casnici cumpără gaze de la furnizori, ei taie doar factura, nu au treaba cu rețeaua, instalația sau contorul, acestea sunt ale distribuitorului.
Așa că furnizorul poate fi orice firmă autorizată din România să vândă gaze. Nu contează că e din Satu-Mare și eu am casa la Constanța, poate fi furnizorul meu de gaze.
Schimbarea furnizorului de gaze e că portarea de la telefon - rămâneți cu toată instalația, cu același contor, doar schimbați condițiile de abonament și prețurile, iar pe factură apare altă firmă.
Daca aveți avarii, vine distribuitorul să le repare, pentru că a lui e instalația, indiferent de cine e furnizorul.
De la 1 iulie poate fi negociat prețul la care cumpărați gazul, iar Dumitru Chisăliță, expert în acest domeniu, a făcut o comparație pentru cei 35 de furnizori oficiali de gaze.
A descoperit că doar 9 firme au prețuri mai mici oferite de luna viitoare, decât cele de acum.
Dumitru Chisăliță: ”De ce ar trebui ca prețurile să fie mai mici, constatăm că 9 dintre aceşti furnizori propun un preţ mai mic decât preţul din prezent, 5 menţin preţul şi 13 propun un preţ mai mare decât preţul din prezent”.
Acum, prețul pe piață al gazelor este foarte mic, de 28 de lei pe MegaWatt oră, cu tot cu transport.
Iar la vânzare, cu toate costurile, ofertele sunt la 120-130 de lei, un preț de patru ori mai mare.
Aşa că puteţi negocia cu furnizorul un preț mult mai bun din comisionul impus de acesta.
Ministrul Economiei a acuzat furnizorii de golănie
Dumitru Chisăliță: ”Dacă vreți să rămâneți cu prețul actual nu trebuie să semnați niciun contract nou - spune Autoritatea de Reglementare în Energie. Până la 1 iulie 2021 nu sunteți obligați să schimbați contractele dar aveți această opțiune”.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat plastic săptămâna trecută că ofertele actuale ale furnizorilor sunt, cităm, ”o golănie” în condiţiile în care preţul de achiziţie al gazelor de către furnizori va fi mult mai mic după liberalizare.
Oficialul a anunţat că, în ultimă instanţă, Guvernul poate interveni prin Legea Concurentei pentru limitarea adaosurilor comerciale practicate.