Cât costă un kilogram de ceapă în piețe. Prețul legumei a crescut cu 300% din 2019 până în prezent
Ceapa, atât de prezentă în toate mâncărurile noastre, atinge prețuri record. Scumpirea energiei, războiul de la graniță, costul ridicat al îngrășămintelor și lipsa spațiilor de depozitare au făcut-o să coste între 7 și 13 lei kilogramul în piețe.
Ceapa este cea mai cosumată dintre legume. În România este a patra folosită după cartof, varză și roșii, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
Conform autorităților, un român mănâncă 23 de kg de ceapă pe an. Odată cu aceste scumpiri însă, mulți spun că vor lua măsuri. Problema este că vine Paștele, iar pentru drob și pentru stufat este nevoie de multă ceapă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Client: „O cepuță așa mică...8 lei...”.
Client: „Cam scumpă. Un kilogram de ceapă mai mult decât o liră. Folosesc multă ceapă, mai alesc că suntem în post. Renunț la ceapă, dar ce să iau, că se scumpesc toate”.
R: Ceapă ați cumpărat?
Client: „Mai cumpăr, dar mai rar. S-a scumpit și se mai scumpește că vine Paștele și facem drob”.
În prezent un kilogram de ceapă se vinde în piată cu prețuri cuprinse între 7 și 13 lei. Ceapa a început să se scumpească vertiginos în decembrie, când prețul a crescut cu 6%. În ianuarie a urcat cu 8 procente, iar în februarie cu încă 13. Scumpirea se vede și în restaurante.
Bucătar: „La restaurant la noi se folosesc zilnic 20-30 kilograme de ceapă pentru că avem un restaurant cu specific românesc. Food-costul a crescut din cauza prețului ridicat al cepei, dar nu avem ce să facem. Am crescut prețurile la toate preparatele câte puțin”.
Deși producția de ceapă în România a crescut de la an la an, conform datelor INS, prețul legumei a crescut cu 300% din 2019 până acum.
Unul dintre motive ar fi lipsa spațiilor de depozitare. Pentru că fermierii nu au capacitatea să o stocheze, vând ceapa în sezon cu preț normal și triplu în extrasezon.
Ioan Olteanu, producător ceapă: „Eu care produc ceapă a trebuit să o vând cu 1,7 lei pe kilogram. Gândiți-vă că acum costă de trei ori, patru ori, chiar și cinci ori mai mult. Dacă anul trecut găseam la raft ceapă la 3 lei, acum este 6 lei, 8 lei, chiar și 10 în unele piețe”.
Ceapa este scumpă în toată lumea din cauza inundaţiilor catastrofale din Pakistan, ori a gerului care a afectat stocurile din Asia Centrală.
În paralel, în Africa de Nord fermierii se confruntă cu secetă severă şi o creştere a preţurilor la seminţe şi îngrăşăminte.