Cărţile rare, furate de hoți români dintr-un depozit de lângă Londra şi găsite în Neamţ, returnate proprietarilor

Ultima actualizare: 10-11-2020 20:33

Cărţile rare, furate de nişte români dintr-un depozit de lângă Londra şi găsite apoi în judeţul Neamţ, au fost returnate proprietarilor.

Vreme de câteva săptămâni, operele literare ținute în condiţii nefericite, sub un garaj, au fost îngrijite de specialiştii Bibliotecii Naţionale din Bucureşti. 83 dintre acestea au avut de suferit din cauza umezelii.

În total, 240 de cărţi extrem de rare, a căror valoare de piaţă a fost estimată la peste 2,5 milioane de lire sterline, au ajuns înapoi la colecţionari. Proprietarii le-au primit într-o sală a Bibliotecii Naţionale, în prezenţa anchetatorilor britanici şi români care au desluşit ițele acestui caz demn de scenariul unui film.

Detectiv Andy Durham, Poliția Metropolitană: „Ofiţerii Poliţiei Metropolitane londoneze au călătorit la Biblioteca Naţională a României, unde au colaborat cu investigatorii. Vreme de două zile, am examinat fiecare din cele 240 de cărţi împreună cu proprietarii, una câte una, să ne asigurăm că acestea sunt identificate corect”.

Specialiştii Bibliotecii Naţionale au fost cei care au îngrijit cărţile unicat ce fuseseră ascunse în pământ, sub garajul unei case din judeţul Neamţ. 83 dintre aceste lucrări au avut de suferit după ce au stat îngropate mai bine de 3 ani.

Carmen Mihaiu, director general al Bibliotecii Naționale a României: „În urma evaluării, s-a constatat că lipsesc patru lucrări cu o valoare totală estimată la peste 31 de mii de lire sterline. Acest jaf spectaculos a fost comis în ianuarie 2017 de o bandă de infractori români. Aceştia erau specializaţi în furturi din depozite. Hoţii au pătruns într-o hală de mărfuri din Feltham, în vestul Londrei, prin acoperiş şi au coborât apoi pe o frânghie întocmai ca în filme, evitând senzorii de mişcare şi camerele de supraveghere. Au furat doar cărţile şi au ieşit tot prin acoperiş. După trei ani, cei 12 indivizi au fost prinşi, iar luna trecută au fost condamnaţi de o instanţă britanică. În prezent, cu toţii se afla după gratii într-o închisoare de lângă Londra”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO