Klaus Iohannis: Nu luăm în considerare o carantinare totală în decembrie

Ultima actualizare: 10-11-2020 20:36

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că autorităţile nu iau în considerare acum o carantinare totală, cum nu iau în considerare o carantinare totală nici de sărbători. El a subliniat că în continuare este posibilă carantinarea unor localităţi.

”Nu luăm în considerare acum o carantinare totală, cum nu iau în considerare o carantinare totală de sărbători”, a subiliniat preşedintele, răspunzând unei întrebări.

Întrebat dacă vor fi impuse totuși restricții mai dure, în cazul în care măsurile actuale nu vor duce la o scădere a infectărilor, președintele a răspuns că: "Carantinarea unor localități este posibilă, la propunerea specialiștilor. Există un catalog întreg de criterii. Da, din păcate sunt localități unde rata de infectare e foarte mare și s-a impus carantina locală.”

Iohannis a fost întrebat dacă este stabilit un nivel al ratei infectărilor pentru care se poate considera că restricţiile impuse şi-au dovedit eficienţa.

”Virusul se răspândeşte foarte repede şi vedem că, din păcate, în toată Europa numărul persoanelor infectate creşte în fiecare zi. Obiectivul acestor restricţii este să încetinească răspândirea virusului. Aceste măsuri sunt propuse de experţii noştri – medici, specialişti de la INSP, din ministere, etc. Iar pentru a vedea dacă aceste măsuri prind, ca să mă exprim simplu, trebuie să avem răbdare să aşteptăm rezultatul. Unii au comentat că aceste măsuri au venit prea repede, alţii au comentat că au venit prea încet. Nu se poate să vii în fiecare zi să iei alte măsuri. Trebuie să aştepţi un timp să vezi efectele”, a replicat Iohannis.

El a precizat că nu poate furniza o cifră, fiindcă aceste lucruri nu le propune şi nu le evaluează el.

”Le spun în special specialiştii de la INSP. Dar întrebarea este bună şi o voi pune la următoarea întâlnire cu experţii noştri”, a subliniat Iohannis.

Întrebat în legătură cu testarea masivă a populaţiei, având în vedere că această metodă a fost aplicată în Slovacia şi că, potrivit declaraţiilor premierului slovac, astfel rata de infectare s-a redus la jumătate, Klaus Iohannis a declarat: ”Această decizie poate fi luată atunci când avem indicii că aduce o soluţionare a problemei”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO