Bucurestenii risca sa ramana fara caldura la iarna. Seful RADET: "Lucrurile sunt extrem de grave"

Ultima actualizare: 14-06-2015 06:49
Imagine de la Punctul Termic 4 Rahova. FOTO AGERPRES

Fara investitii substantiale in RADET, Capitala risca sa ramana in aceasta iarna fara caldura si apa calda. Acesta este mesajul transmis joi de conducerea Regiei, care cere peste 1 miliard de euro.

RADET are nevoie de 10 milioane de lei de la Primaria Capitalei pentru a asigura, in aceasta vara, reparatiile necesare la reteaua de distributie a energiei termice, astfel incat la iarna bucurestenii sa beneficieze de apa calda si caldura, a declarat joi presedintele Consiliului de Administratie al RADET, Gabriel Dumitrascu, citat de Agerpres.

El a adaugat ca aceasta masura nu rezolva decat partial problema, pentru aceasta iarna. "Pe termen lung, pentru ca bucurestenii sa beneficieze de o gigacalorie ieftina, suportabila si de calitate, deci in permanenta atunci cand ai nevoie, fie ca vorbim de caldura, fie ca vorbim de apa calda, e nevoie de niste schimbari fundamentale structurale. Obligatoriu, in aceasta vara, trebuie transformata regia in societate comerciala, pentru a crea conditia legala ca serviciul de alimentare centralizata cu energie termica sa poata fi delegat pe baze contractuale de Primaria Capitalei la RADET", a spus Dumitrascu.

Potrivit acestuia, pasul doi al planului de redresare a regiei vizeaza fundamentarea noii arhitecturi a sistemului centralizat. "Asta inseamna capacitati suficiente de productie, redimensionarea sistemelor de transport si distributia agentului termic", a precizat el. Iar a treia etapa consta in eficientizarea operatiunilor si proceselor la nivelul regiei.

„Lucrurile sunt extreme de grave. Sistemul centralizat de alimentare cu apa calda al Bucurestiului este supradimensionat si imbatranit, cu randamente tehnice extreme de scazute” a mai spus seful RADET, citat de Hotnews. "Exista riscul sa ramanem fara caldura”, a avertizat el, spunand insa ca situatia va fi locala, limitata la anumite cartiere din Capitala. Ca puncte vulnerabile, Dumitrascu a identificat zonele Colentina si Fundeni.

Seful RADET sustine ca pentru modernizarea intregului sistem de productie si distributie a energiei termice ar fi necesare investitii de peste 1,2 miliarde euro, din care 360 de milioane de euro pentru reabilitarea retelei de distributie si 850 de milioane pentru retehnologizarea capacitatilor de productie a energiei termice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO