În perioada sărbătorilor, cantitatea de gunoi aruncată de oameni crește chiar și cu 50%

Ultima actualizare: 27-12-2021 20:23

După ce s-au bucurat de cadouri și mese îmbelșugate, mulți români s-au trezit cu mormane întregi de ambalaje și alimente cu care nu mai au ce să facă.

Așa că hârtia de împachetat, cutiile, pungile și chiar și cadourile nedorite s-au transformat în tone de deșeuri.

De altfel, în perioada sărbătorilor cantitatea de gunoi aruncată de oameni crește chiar și cu 50%.

Așa arătau unele intrări de bloc din București: cu mormane de ambalaje, lăsate de izbeliște de oameni în speranța că cineva va veni să le ridice.

Larisa Antal: ”Uitați, aici sunt multe cutii, ambalaje de jucării, sunt foarte multe pungi de cadouri și chiar și hârtie de împachetat. Oamenii nici măcar nu s-au mai sinchisit să le ducă până la ghenă și le-au lăsat aici, la colțul blocului”.

De altfel, în perioada sărbătorilor oamenii aruncă cele mai multe deșeuri, atrag atenția activiștii de mediu. Cantitatea de gunoi aproape că se dublează, mai ales după Crăciun. La această stație de sortare a gunoiului de lângă București angajații lucreză la foc continuu.

Radu Cristian, șeful stației de sortare: ”În această perioadă, ajung la stația de sortare carton, folie, doze de aluminiu, ambalaje de hârtie. În graba de a scăpa cât mai repede de ambalajele produselor pe care le cumpără, de multe ori le amestecă, fracția uscată cu deșeurile neconforme”.

Și jumătate din mâncare gătită pentru sărbători ajunge la gunoi

Mari generatoare de deșeuri în această perioadă sunt mai ales magazinele.

Larisa Antal: ”Ce vedeți acum în spatele meu sunt 18 tone de hârtie și carton strânse de la magazine și supermarketuri în numai trei zile. În mod obișnuit, această cantitate era colectată într-o săptămână”.

Gabriel Petre, reprezentantul unei companii de colectare deșeuri: ”Într-o zi normală se colectează undeva la aproximativ, să spun în tone, 10- 15 tone. Pe când în perioada sărbătorilor, volumul aș putea spune că se dublează, dacă nu chiar triplează”.

Din păcate, aceste ambalaje sunt cel mai greu de reciclat.

Cristian Neagoe, Greenpeace România: ”Multe din hârtiile asta de împachetat sunt dintr-un material mixt, de obicei hârtie, carton combinat cu plastic, e foarte dificil de reciclat așa ceva. Poți să oferi cadou o eșarfă sau un fular și să împachetezi tot ce vrei să oferi în respectivul textil, în așa fel încât să nu existe nimic de aruncat”.

Din păcate, statisticile arata ca și jumătate din cantitatea de mâncare pregătită pentru sărbători ajunge la gunoi.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO