Adevarul despre boiaua vanduta in piete: este un amestec de faina, colorant si putin ardei rosu
Inainte de sarbatori, pe piata romaneasca, boiaua de ardei, candva celebra in toata Transilvania, este mai degraba un amestec de acuarele.
O spun cu dezamagire, atat gospodinele, cat si specialistii, care au cumparat pretiosul condiment de la comerciantii din piete.
Astfel, intr-un pliculet de cateva grame gasim de multe ori faina si chiar un colorant sintetic, extrem de toxic.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Principalul ingredient, celebrul ardei rosu si iute sa-ti ia gura foc, este simbolic.
Intr-o piata din Timisoara, pliculetele cu asa-zisa boia sau paprika, se vand cu 5 lei suta de grame.
Vanzatoarea ne garanteaza ca marfa este 100% originala, chiar daca praful are mai degraba o nuanta de caramiziu si nicidecum de rosu.
Cuvantul "boia" provine din limba turca si inseamna vopsea. Adica exact ceea ce au speculantii in plicuri. Cu multa faina prajita si colorant, boiaua contrafacuta capata un aspect comercial.
Cu plicul cumparat din piata mergem la un specialist in mirodenii. Iar acesta da repede verdictul. Parerea omului este intarita si de cea a unui specialist agronom.
Putini stiu insa cum se face paprika dupa reteta traditionala. Fara nici un adaos de colorant, iar din opt kilograme de ardei se obtine doar un kilogram de praf.
Ardeii stau mai bine de o luna la uscat, in bataia vantului, apoi intr-o incapere incalzita la 50 de grade. Abia apoi sunt macinati.
Unul dintre preparatele in care paprika are un rol esential este gulasul.
La Cluj, domnul Istvan prepara vestita tocanita pentru turisti.
Tot el ne invata cum putem deosebi boiaua falsa de cea adevarata.
In unele cazuri, ardeii din care este obtinuta mirodenia sunt tinuti la afumat, pentru o aroma aparte.
Sursa: Pro TV
Etichete: vopsea, condimente, paprika, boia de ardei,
Dată publicare:
15-11-2012 19:20