Bercea a jurat la Tribunal ca banii dati lui Mircea Basescu au ajuns la Traian Basescu: "Sa moara copiii mei daca va mint"

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a declarat, vineri, la Tribunalul Constanta, ca jumatate din banii pe care familia sa i-a dat lui Mircea Basescu pentru a-l scoate din inchisoare au ajuns la Traian Basescu pentru ca acesta sa intervina la magistrati.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost audiat, vineri, la Tribunalul Constanta, in procesul in care Mircea Basescu este judecat pentru trafic de influenta, iar Marian Capatana, pentru complicitate la trafic de influenta.

Bercea Mondial a intrat in sala Tribunalului, cautandu-l cu privirea pe Mircea Basescu, aflat pe bancile din spate. "Ginerele meu este de opt luni la inchisoare pentru ca a spus: «nasule, da-mi banii lui socrul meu» si nasul este afara", a afirmat Bercea Mondial la scurt timp dupa ce a intrat in sala de judecata. Initial, el nu a mai dorit sa dea declaratii spunand ca inainte de asta doreste sa faca un denunt la DNA Constanta ca in septembrie 2010 i-a dat bani lui Mircea Basescu pentru ca acesta sa-l scape de inchisoare pe Florin Anghel, fiul sau, prin intermediul unui actual judecator la Curtea de Apel Constanta.

Dupa ce judecatoarea i-a transmis ca nu poate da alt termen pentru ca el sa dea declaratii, Bercea Mondial a decis sa vorbeasca. El a depus juramantul religios inainte de a prezenta faptele incheindu-l intr-o maniera originala: “(…) Asa sa-mi ajute Dumnezeu. Sa moara copiii mei daca va mint”. Apoi, el a spus ca isi mentine declaratia data in faza de urmarire penala, pe data de 26 iunie 2014.

Bercea Mondial a povestit ca, dupa botezul nepoatei sale, fiul sau, Florin, a fost retinut pentru ultraj contra bunelor moravuri, iar atunci el a mers la Mircea Basescu sa-l roage sa-l ajute. Basescu i-ar fi cerut suma de 20.000 de euro, iar in prezenta sa a sunat un magistrat, in prezent judecator la Curtea de Apel Constanta, a povestit Bercea. El a mentionat ca la scurta vreme dupa acest episod fiul sau a fost pus in libertate de Tribunalul Slatina, iar ulterior a primit o condamnare de opt luni de inchisoare cu suspendare. “Am capatat incredere in Mircea Basescu dupa acest moment”, a spus Bercea Mondial.

Citește și
bercea mondial
Bercea Mondial si nevasta sa, retinuti de DIICOT intr-un nou dosar. Prejudiciul adus statului se ridica la 800.000 de euro
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

El a mai afirmat ca, dupa data de 20 februarie 2011, cand a fost arestat pentru tentativa de omor, Marian Capatana a venit la sotia si la fiul sau, Florin, spunand ca a fost trimis de catre Mircea Basescu sa-i dea bani pentru a-l scapa din inchisoare.

I-am spus sotiei mele sa vanda tot ce avem, case, terenuri, chiar si copiii si sa ma scape de puscarie. I-am dat suma de 600.000 de euro in doua transe. Banii au fost dati lui Mircea Basescu de sotia mea, de Florin si Izaura, dupa care nasul l-a trimis pe Marian Capatana sa verifice daca banii sunt adevarati sau falsi. Verificarea a avut loc intr-un bloc din Constanta, dupa care Marian Capatana a luat banii si i-a dat nasului", a povestit Bercea Mondial.

El a precizat ca a fost pus in libertate de sase ori de catre Tribunalul Olt, dar de tot atatea ori Curtea de Apel Craiova a anulat decizia, mentinandu-l dupa gratii. Bercea a sustinut in fata instantei ca s-a intamplat asa pentru ca Traian Basescu, presedintele Romaniei la acel moment, dorea mai multi bani pentru a interveni. “Un avocat de la Curtea de Apel Craiova i-a spus sotiei mele ca Traian Basescu procedeaza asa pentru a primi mai multi bani. Am intrebat-o pe sotia mea daca nasul a primit banii si mi-a spus ca el i-a zis ca 300.000 de euro i-a dat lui Traian Basescu, oprindu-si restul", a spus Bercea Mondial.

Acesta a izbucnit apoi in plans, spunand printre lacrimi: "Mi-a arestat toata familia", dupa care si-a amintit ca a primit asigurari din partea lui Mircea Basescu ca va fi scos din inchisoare. "L-am sunat pe nasul din puscarie si i-am cerut sa ma scape pentru ca sunt nevinovat. Exista convorbirile telefonice care pot fi verificate. Nasul imi spune sa am rabdare, ca sunt nevinovat si ca o sa ma scape", a povestit Bercea Mondial.

El a precizat ca Mircea Basescu nu putea interveni direct pentru influentarea unor magistrati, ci acest lucru se intampla prin intermediul fratelui sau. “Mircea Basescu a cerut banii, i-a dat fratelui sau. Mircea Basescu nu stia judecatori din Olt sau din Craiova, ci influenta era facuta prin intermediul fratelui sau. Trebuiau influentati magistrati de la Curtea de Apel Craiova si de la inalta Curte de Casatie si Justitie”, a mai spus Bercea Mondial, care a precizat ca printre numele vehiculate la care ar fi urmat sa se intervina se afla si cel al Liviei Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Intrebat de judecatoare daca el crede ca treburile in justitie se rezolva cu bani, Bercea a raspuns: “Merge cu bani Justitia. Prima oara cum a mers, la Florin?”.

Bercea spune ca dupa ce a fost condamnat la inchisoare si-a trimis familia sa recupereze suma de 600.000 de euro de la Mircea Basescu. Acesta le-a returnat o prima transa, de aproximativ 280.000 de dolari, iar cu o zi inainte de realizarea flagrantului, ocazie cu care au fost prinsi Izaura Anghel, sotul ei, Marius Constantin, si Grinica-Ion, un alt fiu al lui Bercea, i-a inmanat patru - cinci galbeni care ii fusesera daruiti lui Mircea Basescu la botezul nepoatei lui Bercea Mondial. “Cu o zi inainte sa o aresteze pe Izaura, Mircea Basescu a chemat-o si i-a inapoiat cei patru - cinci galbeni pe care i-am dat la botez, spunandu-i sa-i vanda ca sa cumpere mancare. (...) Am vorbit cu Mircea Basescu a doua zi dupa ce mi-a arestat ginerele si fata si i-am reprosat ca a procedat astfel. El mi-a spus ca nu putem vorbi pentru ca avem telefoanele ascultate”, a mai declarat Bercea Mondial.

El a afirmat ca banii dati lui Mircea Basescu au fost in bancnote de 500 de euro si au provenit din vanzarea unui teren.

Bercea a spus ca nu l-a imprumutat pe Marian Capatana cu bani pentru ca acesta sa cumpere societatea Aversa, asa cum afirmase Mircea Basescu la primul termen de judecata, si ca Marian Capatana nu a luat niciun ban pentru el, sumele fiindu-i oferite lui Basescu. Bercea a mai spus ca prima oara cand a fost adus la DNA sa dea declaratii impotriva lui Mircea Basescu nu a vrut sa faca acest lucru pentru ca nu dorea sa-i faca rau acestuia. “Prima oara nu am vrut sa dau declaratie la DNA impotriva nasului. Nu am vrut sa-i fac rau pentru ca stiam ce inseamna puscaria. Stiu ca nasul meu e bolnav si nu am nimic cu el”, a mai afirmat Bercea Mondial.

Declaratia sa data in fata instantei, care a durat mai bine de o ora, a fost intrerupta deseori de lacrimile acestuia. La final, inainte de a fi scos din sala de judecata, Bercea Mondial s-a uitat la Mircea Basescu si i-a spus: “Sa traiesti, nasule”.

Audiat dupa Bercea Mondial, Florin Anghel, fiul sau, a declarat ca a avut o intalnire cu Marian Capatana, care sustinea ca a fost trimis de Mircea Basescu, sa vada cum poate fi scos Bercea din inchisoare. “L-am intrebat pe Mircea Basescu cum sa procedam pentru a-l scoate pe tata din puscarie si mi-a spus sa mai asteptam sa ia legatura cu Traian Basescu ca sa faca in asa fel incat sa-i dea drumul. Ne-a cerut un milion de euro. Noi nu aveam decat 250.000 de euro, i-am dat, iar restul de bani i-am zis ca-l dam dupa ce va fi eliberat tata”, a povestit Florin Anghel.

Ulterior, el a precizat ca Mircea Basescu a mai primit inca 350.000 de euro, iar dupa ce Bercea a fost condamnat ei au cerut banii inapoi. Florin Anghel a spus ca au primit 280.000 de dolari inapoi, iar pentru restul sumei erau amanati. Florin Anghel a povestit apoi ca a cumparat trei cravate cu o camera video incorporata pentru a-l inregistra pe ascuns pe Mircea Basescu. Florin Anghel a mentionat ca intelegerea era ca fratele lui Mircea Basescu sa intervina la judecatori pentru ca Bercea Mondial sa primeasca o pedeapsa de un an de inchisoare, perioada pe care o efectuase deja in arest preventiv.

Florin Anghel a mai spus ca Marian Capatana a fost complicele lui Mircea Basescu si ca a luat si el bani din suma care ii fusese data lui Mircea Basescu.

Unul dintre avocatii lui Mircea Basescu, Nelu Tasca, a spus ca declaratiile celor doi martori de la termenul de vineri au fost contradictorii. “Declaratiile au fost contradictorii inca de la urmarire penala. Aceiasi martori denuntatori au avut declaratii contradictorii in conditiile in care au dat doua la urmarire penala. Acelasi martor da o declaratie contradictorie la urmarire penala si la faza de judecata, iar martorii, desi aveau interese comune si sustin ca au fost de fata la aceeasi situatie de fapt, dau declaratii contradictorii intre ei. Declaratiile sunt aberante. Anghel Florin sustine ca i-a dat personal banii lui Mircea Basescu, apoi sustine ca i-a dat banii lui Marian Capatana, il ameninta cu moartea pe Capatana pentru a primi banii inapoi, deci sunt contradictii”, a declarat presei Nelu Tasca.

Instanta a decis ca pe 20 februarie sa ia in discutie masurile preventive in cazurile lui Mircea Basescu si Marian Capatana, afalti, in prezent, in arest la domiciliu. Urmatorul termen pe fond a fost fixat pentru 13 martie, atunci cand va fi audiata ca martor Fanica Anghel, sotia lui Bercea Mondial.

Mircea Basescu este judecat, alaturi de Marian Capatana, in dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Bercea Mondial. Cei doi au fost arestati preventiv dupa ce familia lui Bercea Mondial a facut publice inregistrari facute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenta de care este acuzat fratele presedintelui.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Mircea Basescu cere daune de un milion de euro in procesul membrilor familiei lui Bercea Mondial
Mircea Basescu cere daune de un milion de euro in procesul membrilor familiei lui Bercea Mondial

Mircea Basescu a cerut, vineri, Tribunalului Constanta, sa se constituie parte civila in procesul in care cinci membri ai familiei lui Sandu Anghel sunt judecati pentru santajarea fratelui presedintelui, el solicitand daune morale de un milion de euro.

Bercea Mondial si nevasta sa, retinuti de DIICOT intr-un nou dosar. Prejudiciul adus statului se ridica la 800.000 de euro
Bercea Mondial si nevasta sa, retinuti de DIICOT intr-un nou dosar. Prejudiciul adus statului se ridica la 800.000 de euro

Interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, dar si sotia lui, Fanica Anghel, au fost retinuti de procurorii DIICOT intr-un nou dosar.

Sotia lui Bercea Mondial, ridicata de DIICOT direct din penitenciar. Motivul: o presupusa evaziune de 1 milion de euro
Sotia lui Bercea Mondial, ridicata de DIICOT direct din penitenciar. Motivul: o presupusa evaziune de 1 milion de euro

Sotia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost ridicata miercuri seara de procurorii DIICOT Craiova pentru a da explicatii intr-un dosar de evaziune fiscala.

Cumnata presedintelui Traian Basescu este audiata in dosarul plangerilor depuse de Bercea Mondial
Cumnata presedintelui Traian Basescu este audiata in dosarul plangerilor depuse de Bercea Mondial

Sotia lui Mircea Basescu este audiata ca martor, miercuri, la Parchetul instantei supreme.

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.