DOSARUL VALIZA. Gigi Becali - 3 ani de inchisoare cu executare. Piturca - 1 an cu suspendare

×
Codul embed a fost copiat

Instanta suprema l-a condamnat definitiv pe Gigi Becali la 3 ani de inchisoare cu executare pentru dare de mita in Dosarul Valiza si 1 an de inchisoare pentru fals, in acelasi dosar.

Pedepsele au fost contopite, astfel ca Gigi Becali ramane cu pedeapsa de 3 ani de inchisoare cu executare.

Teia Sponte, un apropiat al finantatorului Stelei, a primit 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita.

Selectionerul Victor Piturca a fost si el condamnat in Dosarul Valiza - 1 an de inchisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului.

Citește și
Gigi Becali
Becali s-a resemnat in inchisoare: singurul lucru dorit de patronul Stelei
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Suma de 1,7 miloane de euro, aflata in prezent intr-un cont la o banca comerciala din Capitala, va fi confiscata.

In zilele urmatoare, avocatii lui Gigi Becali vor depune o cerere de contopire a pedepselor din Dosarul schimbului de terenuri si Dosarul Valiza, astfel ca finantatorul Stelei ramane sa execute o pedeapsa de 3 ani de inchisoare. El poate fi eliberat, cel mai devreme, dupa ispasirea a doua treimi din aceasta condamnare. 

Alina Ciul si Radu Marino, ceilalti inculpati din dosarul Valiza, au primit fiecare cate 1 an si jumatate de inchisoare cu suspendare.

BECALI, 200 DE SCRISORI DE LA FANI PENTRU JUDECATORI

In speranta ca cel pe care il apara va obtine o pedeapsa mai mica sau chiar suspendarea ei, avocatii au depus ieri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, peste 200 de scrisori de la sustinatori.

Maldarul de scrisori s-a adunat in ultimele doua saptamani de cand latifundiarul din Pipera este inchis la Rahova. Avocatii lui vor sa foloseasca aceste epistole in sprijinul clientului lor. Ele au fost depuse la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Am depus aceste scrisori, la dosar, speram ca judecatorii vor tine cont de opinia publica" a spus avocata Denisa Dinu.

Avocatii spera ca decizia judecatorilor, care se vor pronunta astazi in dosarul Valiza, sa fie influentata de opinia publica, adica de scrisorile trimise de oamenii care isi exprima sprijinul pentru Gigi Becali. Ei ar vrea ca magistratii sa decida suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

Este al treilea dosar in care finantatorul Stelei este acuzat si in care urmeaza sa se dea o sentinta.

Luni, Becali a fost vizitat de Cosmin Olaroiu, fostul antrenor al Stelei, dar si de finul sau, Mirel Radoi, fostul capitan al Stelei. Mirel Radoi s-a ferit de presa si a plecat la bordul unui Aston Martin, de 450 de cai putere. Masina costa 150.000 de euro, cam cat ar fi castigat Radoi intr-un an la Steaua.

In DOSARUL VALIZA, Gigi Becali este acuzat ca a vrut sa ii motiveze financiar pe jucatorii Universitatii Cluj ca sa castige un meci cu CFR Cluj si sa ii favorizeze astfel in clasament pe jucatorii Stelei, in anul 2008.

ISTORIA DOSARULUI VALIZA

In 27 mai, la ultimul termen al recursului, unul dintre avocati lui Becali le-a aratat celor cinci judecatori ca au posibilitatea sa stabileasca o pedeapsa care sa permita totodata si suspendarea executarii ei, astfel incat clientul lor sa fie pus in libertate.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a replicat, in fata instantei, ca varianta propusa de apararea lui Gigi Becali reprezinta un nonsens juridic dupa ce acelasi complet de judecatori l-a condamnat cu executare pe acesta in dosarul schimbului de terenuri cu MApN, dosar in care, de altfel, s-a si dispus revocarea suspendarii pedepselor primite pana la acel moment.

Tot atunci, procurorul a cerut completului de cinci judecatori condamnarea lui Gigi Becali la patru ani de inchisoare cu executare, a Alinei Ciul, la doi ani cu executare, iar a lui Victor Piturca, Teia Sponte si Radu Marino, la cate doi ani cu suspendare. Gigi Becali a declarat, la acelasi termen, ca dupa ce Teia Sponte a fost prins cu valiza cu cei 1,7 milioane de euro, a antedatat actul privind vanzare-cumparare unui teren in Cluj, iar pe Victor Piturca l-a pus sa semneze ca martor, precizand ca nu mai stie daca i-a spus ce este acel act.


In ultimul sau cuvant, Becali le-a marturisit judecatorilor ca au reusit sa-l sperie, ca s-a facut "baiat cuminte" si ca Romania are de pierdut odata cu incarcerarea sa. Instanta suprema a ramas in pronuntare si a stabilit ca va lua o decizie definitiva in 4 iunie.

Finantatorul Stelei se afla la inchisoare din 20 mai, dupa ce a fost condamnat definitiv de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri cu MApN.

Un complet de trei judecatori al instantei supreme a decis in 17 aprilie 2012, cu doua voturi pentru si unul impotriva, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino in dosarul "Valiza", apreciind ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii de coruptie.

Unul din cei trei judecatori din complet a avut o opinie separata, considerand ca acestia trebuie condamnati la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. In cazul lui Raul Volcinschi, instanta a luat act de incetarea procesului penal, intrucat a decedat. Decizia de achitare a fost contestata de procurori la completul de cinci judecatori al instantei supreme.

In decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis in judecata in DOSARUL VALIZA de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, fiind acuzat de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Victor Piturca a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului, fostul vicepresedinte al Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mita, iar Alina Ciul, unul dintre avocatii lui Becali, si Radu Marino au fost acuzati de favorizarea infractorului si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006. Fotbalistii de la Bistrita, insa, nu au reusit niciuna, nici alta: au luat bataie.

Doi ani mai tarziu, in perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu "CFR 1907 Cluj", contracandidata echipei FC "Steaua Bucuresti" la castigarea titlului de campioana, preciza DNA.

In 23 mai 2008, intr-o conferinta de presa, Gigi Becali declara ca are un act de vanzare-cumparare pe un teren din Cluj, datat cu 20 de zile inaintea meciului U Cluj - CFR Cluj, iar printre martori a semnat si selectionerul "tricolorilor", Victor Piturca."Am aici un contract de vanzare-cumparare care este semnat la 15 aprilie, deci cu aproximativ 20 de zile inainte de 7 mai (2008, n.r.), un contract oficial, demonstrez clar ca acei bani erau pentru achizitionarea unui teren.

Sunt si actele terenului aici. Am un antecontract, sub semnatura privata, tot pe 15 aprilie, semnat de domnul Volcinschi si de domnul Victor Piturca, selectionerul echipei nationale. Cred ca prezinta garantie... Tot pe 15 aprilie. Victor Piturca semneaza ca martor la vanzarea terenului. Si domnul Volcinshi, din Cluj, care este martor, si daca nu era domnul Volcinshi, nu mai era Morar (Daniel Morar - seful Directiei Nationale Anticoruptie in acea perioada) acum, nici nu stia nimeni de el", sustinea atunci Gigi Becali.

Eforturile lui Becali s-au dovedit zadarnice. O raza de speranta a aparut abia in aprilie anul trecut, cand judecatorii de la Curtea Suprema l-au achitat.

"Intr-o tara unde procurorii il au pe Dumnezeu in inima lor nu exista ca premierea sa fie coruptie. Judecatorii, o sa vedeti ca sunt si ei ai lui Dumnezeu, nu sunt ai lui Satan. Cat de mare rautate ar avea un judecator nu vrea o pata pe el, pe viitorul lui, pe copiii lui, ca sa spuna ca premierea e coruptie", declara atunci Gigi Becali.

Numai ca procurorii au facut recurs. Dosarul s-a inchis marti, 4 iunie 2013, prin pronuntarea sentintei definitive si irevocabile: Gigi Becali, condamnata definitiv de Instanta Suprema la 3 ani de inchisoare cu executare pentru dare de mita si 1 an de inchisoare pentru fals.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Plenul Camerei va fi informat despre incetarea mandatului de deputat al lui Becali
Plenul Camerei va fi informat despre incetarea mandatului de deputat al lui Becali

Plenul Camerei Deputatilor va fi informat despre incetarea mandatului de deputat al lui George Becali, a declarat, luni, dupa sedinta Biroului Permanent al Camerei, secretarul Niculae Mircovici.

Becali s-a resemnat in inchisoare: singurul lucru dorit de patronul Stelei
Becali s-a resemnat in inchisoare: singurul lucru dorit de patronul Stelei

Avocatul lui Gigi Becali a declarat ca dupa slujba de duminica alaturi de calugarii de la Athos, patronul Stelei e resemnat.

Becali a participat la slujba de la Penitenciarul Rahova, oficiata de doi calugari de la Athos
Becali a participat la slujba de la Penitenciarul Rahova, oficiata de doi calugari de la Athos

Gigi Becali a participat duminica la slujba de la biserica Penitenciarului Rahova, care a fost oficiata de preotul capelan al unitatii de detentie, doi reprezentati ai Bisericii Ortodoxe Romane si doi calugari monahi de la Muntele Athos

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.