Vasile Miron, barbatul acuzat ca a ucis cu bestialitate un copil nevoias in varsta de zece ani din judetul Iasi, in mai anul trecut, s-a intors la locul presupuselor fapte.

Anchetatorii au vrut ca suspectul sa le sa le arate pas cu pas tot ce a facut inainte sa il trimita in judecata. Iar marturiile lui din timpul reconstituirii sunt terifiante. Urmeaza detalii si imagini care va pot afecta emotional.

Vasile Miron, considerat un individ extrem de pericolus, a fost escortat in permanenta de trupele speciale ale politiei, inarmate si vigilente la fiecare miscare a suspectului incatusat.

Anchetatorii au refacut traseul parcurs de individ in ziua in care baietelul a disparut fara urma. Au adus cu ei un manechin de marimea copilului care sa ii ajute sa inteleaga ce ar fi facut Miron si cum a fost posibila o asemenea atrocitate.

Procurorilor le vine greu sa creada ca un om ar putea fi in stare de atata violenta. Dar Vasile Miron le-a relatat cu nonsalanta cum l-a insotit pe baietel spre o stana si cum, la un moment dat, s-a infuriat cand copiluluil i-ar fi scapat telefonul.

Ceea ce a urmat este imposibil de descris in cuvinte. Suspectul o face insa fara remuscari. Ba chiar se considera nevinovat.

In tot acest timp, satenii din Costuleni, locul in care s-a petrecut crima oribila, in urma cu aproape doi ani, au venit sa il vada pe temutul personaj. Poate i-ar fi cerut si ei socoteala, insa nu s-au apropiat de el si de subofiterii care il insoteau, pregatiti inclusiv sa il protejeze daca cineva ar fi incercat sa-l atace.

Nimeni nu uita ca Vasile Miron a mai stat in inchisoare - 10 ani - dupa ce a violat si a ucis o adolescenta de 17 ani care venise sa il colinde de Craciun in locuinta lui de langa Bucuresti. Acum trei ani a fost insa eliberat conditionat dupa ce autoritatile s-au lasat pacalite de comportamentul lui din spatele gratiilor.

Odata incheiata reconstituirea, Vasile Miron va reveni in celula de arest a Politiei Capitalei unde a fost inchis dupa ce a fost extradat din Germania.

“Suspectul a recunoscut, in ceea ce priveste mobilul crimei, un incident cu un telefon mobil pe care copilul l-a scapat si s-a stricat. Anchetatorii considera ca altul e mobilul”, au explicat procurorii.

In cel mult o saptamana procurorii parchetului general vor finaliza rechizitoriul si il vor trimite in judecata pe Miron. Tribunalul Iasi i-ar putea da pedeapsa maxima: inchisoare pe viata.