DSP investighează decesul unui bărbat vaccinat cu o doză de ser AstraZeneca, din lotul cu probeme

Dată publicare: 12-03-2021 12:11
Dată actualizare: 12-03-2021 17:34


Direcţia de Sănătate Publică Gorj s-a sesizat şi deschide o anchetă pentru a cerceta dacă doza de vaccin AstraZeneca din lotul cu probleme a contribuit la decesul unui bărbat în data de 1 martie, fratele unui cunoscut medic din Târgu Jiu.

Ioan Barbu, fratele medicului Letiţia Barbu, a decedat în data de 1 martie, în jurul orei 8:00, în timp ce se afla la serviciu, la scurt timp după ce se vaccinase cu o doză de vaccin de la AstraZeneca, din lotul cu probleme, potrivit News.ro, care citează presa locală. 

Directorul DSP Gorj spune că nu există o legătură între vaccin și decesul bărbatului.

„Pot sa vă spun că a fost, într-adevăr, vaccinat cu o doză din lotul acesta cu probleme. Nu s-a constatat între cauza decesului și vaccin nicio relație de cauzalitate”, a declarat directorul DSP Gorj, Narcis Stoian, pentru Libertatea.

Bărbatul de 47 de ani s-a prezentat la centrul de vaccinare din Bumbeşti-Jiu, pe 28 februarie, unde i s-a administrat prima doză de ser Oxford/AstraZeneca.

Reprezentanţii CNCAV au precizat atunci că în urma triajului medical, efectuat potrivit protocoalelor medicale, nu au fost indicate probleme cronice de sănătate.

„A doua zi, pe 1 martie a.c., în jurul orei 8.00, în timp ce se afla la serviciu, persoana a suferit un stop cardio-respirator, situaţie care a impus solicitarea unui echipaj de prim-ajutor de la Ambulanţă. Persoanei i s-au aplicat manevrele de resuscitare atât în ambulanţă, cât şi în unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu, iar în seara aceleaşi zile, în jurul orei 21.00, s-a declarat decesul pacientului”, au transmis reprezentanţii CNCAV.

Conform acestora, investigaţiile medicale efectuate în cadrul Secţiei Anestezie – Terapie Intensivă din SJU Târgu Jiu au evidenţiat modificări caracteristice unui infarct miocardic acut extins.

Potrivit presei locale, DSP Gorj va ancheta acest caz.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţatjoi seară că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze.

"Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului", arată CNCAV.
Premierul Florin Cîţu a afirmat că decizia a fost luată din precauţie.

Tags: vaccinare, gorj,


VIDEO PROTVPLUS.RO