Avertismentul specialiștilor: de ce nu trebuie consumate fructele crăpate
Ploile care nu contenesc le aduc producătorilor de legume şi fructe pagube uriaşe.
Roşiile coapte, dar şi cele abia pârguite, crapă îmbibate cu apă. Zmeura şi afinele de cultură mucegăiesc, florile de vânătă se usucă, iar în unele zone toată recolta de pepeni galbeni e compromisă. Specialiştii avertizează că această situaţie ridică şi o problemă de sănătate publică.
Nu consumaţi fructe crăpate, pentru că pot fi colonizate cu ciuperci şi bacterii. Iar legumele cu pulpa expusă pot fi mâncate doar după preparare termică.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
De 7 zile şi 7 nopţi plouă aproape încontinuu în comuna Vidra, principalul bazin legumicol care aprovizionează Capitala. Solariile sunt inundate, buruiana e aproape de genunchi, plantele se usucă, iar roşiile crapă pe vrej.
Oamenii privesc pierduţi cum legumele de pe ciorchine, abia pârguite, sau gata să fie culese, plesnesc şi putrezesc. O roşie mare cât pumnul, lăsată la poartă, aduce în curte numai samsari, care oferă 30 de bani pe kilogram.
La piaţă, roşiile ajung deja mucegăite. Atenţie! Cele cu putregai nu trebuie folosite în salată.
Profesor doctor Florin Stănică: ”Dacă vrem să facem bulion şi eliminăm zona care a fost afectată, putem, prin sterlizare, deci prin preparare termică, să scăpăm de eventualele ciuperci sau bacterii care mai sunt acolo.”
În jur de 80 la sută din recolta de pepeni a unor producători din Amara, scoasă cu greu din noroi, de pe câmp, ajunge în lădiţele cu "oferte". Este de fapt o soluţie pentru a mai recupera din pagubă. În loc să îi vândă cu 3 lei kilogramul, oamenii cer 1 leu pe kilogram.
Medicii spun că poate apărea un deranj la stomac. Pulpa expusă e colonizată cu bacterii, iar oamenii se pot trezi cu crampe, diaree şi vărsături.
Profesor doctor Florin Stănică: ”Aceste zaharuri intră în fermentare, atât din cauza drojdiilor care există în atmosferă, cât şi datorită bacteriilor. Şi foarte frecvent după ce fructul crapă, acesta capăta miros de alcool sau de oţet. Deci este de preferat să nu consumăm fructele crăpate.”
Şi nici zmeură, mure şi afine mustind de zeamă acrită. La 10 lei kilogramul, e bună însă pentru dulceaţă.
Deocamdată, doar ardeiul se simte bine în solul săturat cu precipitaţii. Mai precis, o specie cu nume predestinat: potop.