Avertismentul specialiștilor: de ce nu trebuie consumate fructele crăpate

Ultimul update: Sambata 30 Iunie 2018 20:06
Data publicarii: Sambata 30 Iunie 2018 17:49
Categorie: Actualitate

Ploile care nu contenesc le aduc producătorilor de legume şi fructe pagube uriaşe.

Roşiile coapte, dar şi cele abia pârguite, crapă îmbibate cu apă. Zmeura şi afinele de cultură mucegăiesc, florile de vânătă se usucă, iar în unele zone toată recolta de pepeni galbeni e compromisă. Specialiştii avertizează că această situaţie ridică şi o problemă de sănătate publică.

Nu consumaţi fructe crăpate, pentru că pot fi colonizate cu ciuperci şi bacterii. Iar legumele cu pulpa expusă pot fi mâncate doar după preparare termică.

De 7 zile şi 7 nopţi plouă aproape încontinuu în comuna Vidra, principalul bazin legumicol care aprovizionează Capitala. Solariile sunt inundate, buruiana e aproape de genunchi, plantele se usucă, iar roşiile crapă pe vrej.

Oamenii privesc pierduţi cum legumele de pe ciorchine, abia pârguite, sau gata să fie culese, plesnesc şi putrezesc. O roşie mare cât pumnul, lăsată la poartă, aduce în curte numai samsari, care oferă 30 de bani pe kilogram.

Drumul legumelor româneşti către pieţele polonezilor, bulgarilor sau ungurilor. Cum au ajuns agricultorii în situaţia asta

La piaţă, roşiile ajung deja mucegăite. Atenţie! Cele cu putregai nu trebuie folosite în salată.

Profesor doctor Florin Stănică: ”Dacă vrem să facem bulion şi eliminăm zona care a fost afectată, putem, prin sterlizare, deci prin preparare termică, să scăpăm de eventualele ciuperci sau bacterii care mai sunt acolo.

În jur de 80 la sută din recolta de pepeni a unor producători din Amara, scoasă cu greu din noroi, de pe câmp, ajunge în lădiţele cu "oferte". Este de fapt o soluţie pentru a mai recupera din pagubă. În loc să îi vândă cu 3 lei kilogramul, oamenii cer 1 leu pe kilogram.

Medicii spun că poate apărea un deranj la stomac. Pulpa expusă e colonizată cu bacterii, iar oamenii se pot trezi cu crampe, diaree şi vărsături.

Profesor doctor Florin Stănică: ”Aceste zaharuri intră în fermentare, atât din cauza drojdiilor care există în atmosferă, cât şi datorită bacteriilor. Şi foarte frecvent după ce fructul crapă, acesta capăta miros de alcool sau de oţet. Deci este de preferat să nu consumăm fructele crăpate.

Şi nici zmeură, mure şi afine mustind de zeamă acrită. La 10 lei kilogramul, e bună însă pentru dulceaţă.

Deocamdată, doar ardeiul se simte bine în solul săturat cu precipitaţii. Mai precis, o specie cu nume predestinat: potop.

Fructele și legumele, distruse de grindină. Soluțiile disperate la care apelează agricultorii

Fructele și legumele, distruse de grindină. Soluțiile disperate la care apelează agricultorii

VIDEO PROTVPLUS.RO

copil inecat

Un băiat de 9 ani s-a înecat în râul Jiu, iar fratele său şi un alt copil sunt daţi dispăruţi

Un profesor care însoţea un grup de studenţi a murit după ce a căzut într-o prăpastie în Munţii Făgăraş

Ambasadorul SUA: Parlamentul a adoptat Legea offshore încălcând toate principiile transparenţei şi negocierii

Mihai Şora, încă internat la Spitalul Elias, susţine campania #FărăPenali: Îmi pun speranţa în copii

Inundațiile din Covasna ar fi fost influențate de deversările de la Barajul Târlung. Imaginile surprinse

Doi electricieni de la Complexul Energetic Oltenia s-au electrocutat la un transformator. Greșeala comisă

cautari disparut

Împrejurările bizare în care a dispărut o fetiță de 2 ani, din Satu Mare. Acțiune amplă a MAI

Cod galben de inundaţii în cinci județe. LISTA zonelor afectate

Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat că va vinde încă cinci avioane de vânătoare F-16 către România

Marian Godină, reacție acidă pentru un deputat: Domnule deputat, nici asta nu puteți pricepe?

Alertă de pestă porcină africană. Încă două gospodării au fost depistate cu acest virus

Interpretul piesei ”Dragoste la prima vedere”, Ilie Micolov, a murit la vârsta de 68 de ani