Cei care s-au vindecat de noul coronavirus, trebuie să trateze cu atenție toate modificările care apar în organismul lor. Și asta pentru că efectele post-Covid pot fi uneori mai grave decât boala.

Medicii spun că există riscul unor probleme respiratorii, cardiace și renale. Dar și cel al apariției cheagurilor de sânge care pot provoca accidente vasculare cerebrale sau atac de cord.

Coronavirusul atacă multe organe, nu doar plămânii. Pielea, mușchii, ochii, inima și rinichii pot fi în egală măsură afectați, spun medicii. Iar pacienții se plâng de oboseală, vedere încețoșată, dificultăți de respirație, dureri musculare, confuzie, dureri de cap și halucinații.

Măriuța Șooș a stat la terapie intensivă 12 zile și s-a vindecat de Covid-19 în urmă cu cinci luni.

Măriuța Șooș, pacientă: "Am rămas cu niște sechele, cu durerile de cap și am rămas cu o durere în partea dreaptă".

Cei mai predispuși la efecte adverse pe termen lung sunt cei care au avut nevoie de intubare și de spitalizare lungă. Datele din Statele Unite, Marea Britanie și Suedia arată însă că și pacienții cu forme ușoare se recuperează greu în proporție de 15%.

Alexis Boar, pacientă: "Am o sensibilitate la nas, la ochi... Îmi lăcrimează".

Teodora Suciu, reporter Pro TV: "Specialiștii spun că sunt pacienți care au nevoie de recuperare chiar și după 4-5 luni de la vindecare. Pe lângă dureri de cap, oboseală sau lipsa de concentrare, pot avea și probleme cardio-vasculare, neurologice, hepatice renale, dar şi respiratorii".

De aceea, este foarte importantă o evaluare medicală completă în primele săptămâni după vindecare.

Dr. Ciprian Sturz, medic pneumolog: "În ultimul timp, am văzut cazuri cu afectare hepatică mai mult decât în primul val, deci va trebui făcut și un bilanț hepatic, un bilanț renal. Sunt niște parametrii biologici pe care noi îi urmărim, respectiv radiografie sau tomografie".

Potrivit unui studiu făcut in Italia, realizat pe un grup de persoane vindecate, mai mult de jumătate au semnalat oboseală persistentă. Aproape la fel de mulți au acuzat dificultăți de respirație. O treime, dureri articulare și aproape un sfert dureri toracice. Tocmai de aceea este foarte importantă și o evaluare cardiologică.

Cristina Căldăran, medic primar cardiolog: "Poți găsi afectare direct determinată de virus la nivel cardio-vascular. Asta determină creșterea riscului de infarct miocardic acut, dar și formarea de cheaguri în diverse organe, mai ales la nivel pulmonar, cu impact important asupra cordului".

În Cluj-Napoca, în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare, există un compartiment de reabilitare special gândit pentru perioada post-covid, unde pacienții sunt evaluați și primesc tratament de specialitate pentru sechelele infecției.

Irsay Laszlo, medic primar de reabilitare medicală:
"Dacă nu vin la recuperare, atunci aceste sechele se pot croniciza și practic pacienții rămân cu un grad de dizabilitate".

Așa că verificați-vă starea de sănătate dacă ați suferit de Covid-19. Cu atât mai mult cu cât Casa Națională de Asigurări de Sănătate le oferă celor vindecați de coronavirus gratuitate pentru un control de specialitate și 10 zile de recuperare medicală.