Autoritățile vor anunța abia pe 7 septembrie cum se deschid școlile. ”Ministerul bâjbâie”

Ultima actualizare: 29-08-2020 19:52

7 septembrie este data la care oficialii vor ști, cel mai devreme, cum s-au pregătit pentru deschidere școlile din toată țara.

 

Aceste informații vor fi puse alături de numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus și vom ști cum va debuta noul an în fiecare unitate.

Reprezentanții părinților atrag atenția că acum nici măcar 20% dintre școli nu au cabinet medical.

Și se tem că profesorii și învățătorii vor fi sufocați de sarcini, mai ales în pauzele dintre ore.

Ministrul Sănătății a anunțat că, fix cu o săptămână înainte de 14 septembrie, se va ști clar cum stăm.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: "Încep evaluările fiecărei școli încă de la 1 septembrie, iar la 7 septembrie vom vedea și gradul de diseminare, de transmitere locală, pentru fiecare localitate în parte".

Adică, în funcție de numărul de bolnavi dintr-o comunitate, se va aplica unul dintre cele trei scenarii.

Cel verde, cu rata de infectare sub 1 la mie, unde toți elevii vin la școală, cu păstrarea condițiilor de distanțare.

Cel galben, unde rata îmbolnăvirilor este de până la 3 la mie și în care își intră în rol sistemul hibrid: 15 zile la școală, 15 online, cu excepția învățământului primar și a anilor terminali.

Și cel roșu, adică acolo unde sunt mai mult de trei cazuri la mia de locuitori, unde se învață exclusiv online.

Vicepremierul Raluca Turcan crede că, indiferent de scenariul în care se va regăsi, fiecare școală trebuie să decidă pentru ea astfel încât toată lumea să fie în siguranță.

Raluca Turcan, vicepremier: "Dacă se află în scenariu verde, poate face hibrid, ca în cel galben, dacă asta se decide pe plan local. Noi ne dorim să înceapă toți ca în scenariul verde, școală față în față, dar doar acolo unde se poate, nu dacă vorbim de alte scenarii".

Reprezentanții asociațiilor de părinți văd cum trec săptămânile fără un plan clar de lucru.

Așa că se oferă voluntari în unitățile de învățământ pentru că profesorii nu au cum să facă față.

Iulian Cristache, președinte Federația Națională a Asociațiilor de Părinți: "Să fie permis voluntariatul, părinți, asistenți, medici să fie prezenți în școli. Și măsurile să fie în practică, DSP-urile să coboare la firul ierbii, să meargă în școli, că ne-am săturat de sfaturi și parte teoretică".

Teama i-a cuprins și pe profesori.

"Vor exista dezinfectanți la fiecare sală de clasă? Copiii vor păstra în pause distanța? Vor sta cu măștile? Cine îi va supraveghea în pauze? Ce poți face ca profesor? Să te duci repede la geam să iei o gură de aer/apă în pauză după ce ai vorbit o oră? Să supraveghezi copiii în clasă, pe hol, la toaletă? Cum poți face asta? Ministerul bâjbâie", spune într-o postare, un dascăl, pe contul Colegiului Cadrelor Didactice.

Ca să elimine riscurile îmbolnăvirii cadrelor didactice cu vârsta peste 65 de ani ori a celor cu boli cronice, ministrul Sănătății recomandă ca, în cazul acestora, predarea să se facă exclusiv online.

 

Mai puțin de 20% din școli au cabinet medical

 

Sunt temeri mari și pentru că din multe unități de învățământ lipsește personalul care să dezinfecteze sălile. Iar mai puțin de 20 % dintre școli au cabinet medical.

Iulian Cristache, președinte Federația Națională a Asociațiilor de Părinți: "Să dea drumul la posturi, să fie femei de serviciu care să facă curățenie, dar fiecare școală să aibă asistentă sau medic care să asigure acel triaj zilnic".

Singura doză de optimism vine de la comisarul european pentru Educație, care a declarat că este puțin probabil ca revenirea în școli să sporească numărul de cazuri, acolo unde se mențin și respectă măsurile stricte.

Datele arată că 12 județe din România și municipiul București au mai mult de 4 cazuri confirmate cu coronavirus la mia de locuitori.
Există județe care au și peste 7 cazuri la mia de locuitori, la fel cum, la polul opus, avem și 13 județe cu rata sub 1.

Rămâne de văzut dacă în astfel de județe cu puține cazuri pozitive vor fi chemați la clasă toți elevii, adică dacă școlile vor oferi condiții de siguranță și distanțare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO