Atmosfera tensionata in Tiraspol, din cauza unui liceu cu predare in romana. Traian Basescu cere OSCE sa intervina

Ultima actualizare: 17-01-2014 07:06
Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu solicita misiunii OSCE in Republica Moldova si tuturor celorlalte institutii responsabile sa intervina pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii romane ca limba de studiu.

Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, "Traian Basescu a luat act cu preocupare de presiunile administrative din partea autoritatilor separatiste din regiunea nistreana la care sunt supuse scolile in limba romana aflate sub administrarea autoritatilor Republicii Moldova".

Presedintele Basescu considera ca "actiunile represive si provocatoare impotriva cadrelor didactice, parintilor si copiilor care doresc sa studieze in limba romana sunt inacceptabile si tradeaza incalcarea consistenta a drepturilor omului in regiunea separatista".

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, solicita Misiunii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in Republica Moldova si tuturor celorlalte institutii responsabile sa intervina pentru a asigura accesul tuturor elevilor, pe baza optiunii facuta de parintii lor, la invatatura si la libera alegere a limbii romane ca limba de studiu, cu atat mai mult cu cat aceasta este limba de stat in Republica Moldova", se mai arata in comunicat.

Conturile liceului teoretic cu predare in limba romana Lucian Blaga de la Tiraspol au fost blocate, a anuntat luni directorul institutiei, Ion Iovcev, in cadrul unei intruniri la Ministerul Educatiei, relateaza Jurnal de Chisinau, in editia electronica.

Iovcev a subliniat, in cadrul acestei reuniuni la care au participat cele opt scoli cu predare in limba romana de la Tiraspol, ca aceasta masura risca sa blocheze activitatea institutiei.

Guvernul de la Chisinau si-a reiterat criticile la adresa autoritatilor transnistrene pentru situatia scolilor cu predare in limba romana din stanga Nistrului, potrivit postului de radio Europa Libera. Ministrul Educatiei si Biroul pentru reintegrare au subliniat ca aceste presiuni si obstructionarea procesului instructiv-educativ de catre reprezentantii de la Tiraspol sunt inacceptabile.

Tot luni, intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, sefa misiunii OSCE in R. Moldova, Jennifer Brush, a afirmat ca in cadrul tensiunilor din jurul scolilor transnistrene ar trebui sa prevaleze dreptul la educatia copiilor.

Liceul Teoretic cu predare in limba romana Lucian Blaga din Tiraspol a fost perchezitionat, la inceputul lui decembrie, de catre angajatii procuraturii transnistrene, iar directorul institutiei si adjunctul sau au fost interogati.

Motivul invocat de procuri atunci a fost plangerea unui membru al colectivului. Autorul sesizarii s-ar fi plans ca i s-a retinut din salariu si ca a suferit presiuni din partea conducerii institutiei

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO