Asistatii social din Iasi, evacuati cu scandal dupa ce au deteriorat cladirea de patrimoniu. "Dati-ne casa!"


Ultimul update: Joi 29 Iunie 2017 07:11
Data publicarii: Luni 26 Iunie 2017 17:31
Categorie: Stiri Sociale

Evacuare cu scandal luni la Iasi. Mai multe familii cu probleme sociale au fost evacuate dintr-un imobil de patrimoniu.

Cum unii dintre locatari nu si-au platit de mult timp nici macar chiria modica si au deteriorat cladirea, reprezentantii primariei i-au scos luni afara cu jandarmii si politia locala. Desi chiriasii au primit alte locuinte sociale, unii s-au suparat cand au vazut ca sunt evacuati din casa unde au locuit zeci de ani.

Cu toate ca au mai fost evacuati si in anul 2015, chiriasii au rupt gratiile si sigiliile si s-au intors in imobilul situat chiar in buricul orasului. Luni, cand a venit vremea sa se mute in alta parte, multi s-au enervat.

Evacuat: "Unde sa ducem hainele? Casa nu am, ce sa fac?! Unde sa mergem?"

Angajat al Primariei: "Aveti nevoie de masina sa va duceti lucrurile?"
Evacuat: "Nuuu...lasati-ne...le ducem la primarie in fata!"
Evacuat: "Fac ce vreau in Romania. Nu poti sa-mi faci nimic...nimic...Dati-ne casa!"

Cei peste 20 de adulti si copii care locuiau in casa de patrimoniu, o cladire din secolul XIX, plateau lunar doar 13 lei chirie pentru spatiul unde stateau. Nemultumirea primariei a fost ca adultii nu au pastrat curatenia in zona, ba mai mult, au distrus tamplaria si au adus grave prejudicii constructiei. Mai mult, copiii care traiau aici aveau sanatatea pusa in pericol - spun specialistii - din cauza mizeriei din cladire.

Reporter: "Nu v-a dat nici o alternativa?"

Mariana Luca, chiriasa: "Nu ne-a dat. Daca ne dadea stateam asa cu lucrurile? Optiunea e sa ma duc la mama si copilul, dar asta e operat, astia sunt mici...Ce sa fac? Sa-i las sa se apuce de talharii?"

Alti chiriasi spun ca s-ar fi apucat ei sa restaureze cladirea istorica daca ar fi avut mai mult timp la dispozitie.

Reporter: "Cladirea e de patrimoniu, trebuia sa o restaurati, sa o faceti frumoasa."
Chirias: "Pai o faceam. Pai o faceam pana la urma. De 23 de ani de cand stateam...o puteam face....nu o puteam face?"

Municipalitatea este hotarata insa sa igienizeze si sa reabiliteze toate casele istorice in care locuiesc persoane care primesc ajutor social si care, in loc sa pastreze locul intact, deterioreaza imobilele.

Mihai Chirica, Primarul Iasiului: "Cine nu poate fi civilizat si nu poate trai in conditii corecte intr-o casa a statului roman va trebui sa o paraseasca si sa gaseasca o solutie intr-o modalitate proprie. Nu vom putea da la neasfarsit locuinte pe care ei sa le distruga."

Dupa ce casele istorice vor fi reabilitate vor fi scoase la vanzare. Chiriasii sociali ai primariei, care sunt din muncipiu, au primit alte locuinte. Cei din mediul rural au fost trimisi la adrese de domiciliu.

VIDEO PROTVPLUS.RO