ANM: Norul de fum de la Cernobîl nu va ajunge în România

Ultima actualizare: 14-04-2020 19:55

Norul de fum produs de incendiul care are loc în vecinătatea centralei nucleare de la Cernobîl nu va ajunge în România, dă asigurări ANM.

 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) informează că norul de fum din zona Cernobîl nu va ajunge și în România, potrivit simulărilor modelelor numerice rulate de instituție privind deplasarea acestuia în perioada 14-16 aprilie.

”În cursul zilei de marți, 14 aprilie și în prima parte a nopții de 14/15 aprilie, direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa. Ulterior, din a doua parte a nopții de 14/15 aprilie, circulația aerului se va reorienta și se va realiza predominant dinspre vest către est – sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de îndepartare către estul Ucrainei și apoi spre Rusia”, anunțat ANM.

Incendiu de vegetație provocat de un tânăr

Un incendiu de vegetație izbucnit pe 4 aprilie din cauza unui tânăr a cuprins zone întinse din vecinătatea centralei nucleare de la Cernobîl, stârnind îngrijorări cu privire la creșterea nivelului de reactivitate.

Ucraina a dat însă asigurări în mai multe rânduri că nu există nicio creștere a nivelului de radioactivitate în zonă.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO