Animalul popular în România care dă laptele din care se face cea mai scumpă brânză din lume - 1.000 euro/kg
Miercuri este ziua internațională a măgăruşilor, animale aproape de om de mii de ani. Simpaticele animale încep să fie tot mai prezent în fermele de la noi - avem peste 23 de mii. Motivul?
Laptele de măgăriță este un produs căutat atât în industria farmaceutică cât și pentru consumul curent. Un kilogram de brânză de măgăriță se vinde cu 1000 de euro.
La ora mesei la o fermă din Orăștie, Hunedoara, încolonați, măgărușii savurează porția generoasă de nutreț.
Alegeri 2024
19:11
Bogdan Peșchir, care ar fi finanțat campania electorală a lui Călin Georgescu, donații de peste un milion de euro pe TikTok
19:01
Surse: Biroul Electoral Central a respins toate contestaţiile şi sesizările privind alegerile parlamentare
16:03
Președintele Klaus Iohannis: ”Am avut o discuție aprofundată cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”
14:05
Reacţia lui Traian Băsescu după anularea procesului electoral pentru prezidenţiale
Proprietarul fermei a început afacerea în 2016, cu 8 exemplare, iar în momentul de față are...500.
Costurile nu sunt mici, însă după câțiva ani se amortizează, dată fiind cererea din ce în ce mai mare pentru laptele de măgăriță. Brânza din acest lapte este considerată cea mai scumpă din lume.
Călin Lozneanu, proprietar fermă de măgari: "Avem autorizație internațională și vrem să vindem și în afara țării. O măgăriță dă între 100 și 300 de millitri de lapte. Am făcut brânză. La un kilogram de brânză se folosesc 50 de litri de lapte, costă peste 1000 de euro."
Ileana Berci are o fermă cu 200 de măgari și măgărițe, împărțită în județele Satu Mare și Cluj. Acum vinde lapte cu 120 de lei litrul și urmează să facă și o făbricuță pentru a produce lapte praf.
Ileana Berci, fermier: "E un proces care presupune congelare și vacuum. Totalul investiției e undeva la 55 de mii de euro. Din câte am văzut internațional se vinde 100 de grame cu 40 euro, cam ăsta e prețul pe piață".
În județul Cluj și-au propus să facă o fermă unde simpaticele animale să fie vizitate de familii.
Claudiu Cubleșan Etnolog: "Privind în istorie, dacă am lua cumva măgarul de la începuturile lui, a stat cumva la baza civilizației aşa cum o cunoaştem noi astăzi el fiind pentru om o sursă de energie motrică, putem spune că a ajutat la construirea civilizației, datorat şi faptului că a ajutat omul în toate muncile".
În ultimii ani, numărul măgărușilor a crescut în fermele de la noi.
Medicii susțin că laptele de măgăriță conţine 4 tipuri de antibiotice naturale, care se mai găsesc în aceeaşi formulă şi cantitate doar în laptele matern.