ANI: 78 de consilieri judeteni si locali, gasiti in incompatibilitate sau in conflict de interese

Ultima actualizare: 22-09-2012 21:51
politie primarie

ANI a constatat ca 78 de consilieri judeteni si locali au fost in incompatibilitate sau in conflict de interese, dupa ce au incheiat in total peste 440 de contracte cu firme la care acestia sau rudele lor detin actiuni sau parti sociale.

ANI a constatat ca 78 de consilieri judeteni si locali au fost in incompatibilitate sau in conflict de interese, dupa ce au incheiat in total peste 440 de contracte cu firme la care acestia sau rudele lor detin actiuni sau parti sociale.

"Lipsa de transparenta a procesului decizional pe plan local, coroborata cu nivelul scazut de acces la informatii de interes public al majoritatii locuitorilor din mediul urban si rural reprezinta factori destabilizatori la adresa societatii romanesti. Unul dintre principalii factori corozivi ai imaginii autoritatilor locale si a perceptiei acestora de catre populatie este reprezentat de nenumarate cazuri aduse la cunostinta opiniei publice de catre mass-media, de alesi locali care desfasoara activitati economice cu administratia publica locala, exercitandu-si influenta, formal sau informal, din calitatea de alesi locali. Astfel, s-a ajuns la acceptarea generala de catre opinia publica a ideii ca alesii locali se imbogatesc rapid prin dezvoltarea relatiilor de natura comerciala cu institutiile in cadrul carora isi desfasoara activitatea, cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul juridic al conflictelor de interese si al incompatibilitatilor. Aceasta situatie a condus la necesitatea abordarii conflictelor de interese in plan preventiv", se arata intr-un comunicat de presa de vineri al Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Astfel, in urma unei analize a Agentiei Nationale de Integritate care a avut loc in perioada septembrie 2011 - februarie 2012, la nivelul administratiei publice locale (89 de entitati analizate), au fost incepute procedurile de evaluare in cazul a 190 de consilieri judeteni si locali, in vederea verificarii respectarii regimului juridic al conflictelor de interese si al incompatibilitatilor in mandatul 2008 - 2012.

La finalizarea verificarilor a fost identificata incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese in materie administrativa, penala si al incompatibilitatilor in cazul a 78 de consilieri judeteni si locali.

Astfel, in urma evaluarilor incepute in 13 martie 2012 au fost constatate: incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese si incompatibilitatilor de catre 37 de consilieri judeteni si 41 de consilieri locali; noua cazuri privind incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ; 33 de cazuri privind existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese; 75 de cazuri privind incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor; 16 cazuri privind existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a infractiunii de fals in declaratii; un caz privind existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a unor infractiuni asimilate faptelor de coruptie.

Cei 78 de alesi locali in cazul carora s-a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal si al incompatibilitatilor au incheiat, emis sau aprobat in total 654 de facturi de achizitii directe si 443 de contracte cu societatile comerciale la care acestia, sotul sau sotia lor detin actiuni sau parti sociale.

"Valoarea totala a beneficiilor patrimoniale obtinute de catre cei 78 consilieri judeteni si consilieri locali este de 37.952.350 lei (aproximativ 8.510.000 euro)", a precizat ANI.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO