Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Focșani, după ce un băiețel de patru ani a murit în urma unei operații de hernie inghinală.

Părinții sunt în stare de șoc și au depus deja plângeri la poliție și la Colegiul Medicilor. Copilul a fost operat miercuri, iar vineri a fost supus la a doua intervenţie, după ce starea lui s-a agravat. El a intrat în stop cardio-respirator la finalul procedurii chirurgicale și nu a mai putut fi resuscitat.

Operaţia a fost programată din timp, iar medicii au asigurat familia că este o intervenție simplă. Miercurea trecută, băieţelul a fost operat de către o echipă de medici de la spitalul județean din Focșani, iar copilul a fost externat joi.

Laurențiu Gheorghe, tatăl copilului: A doua zi m-am dus, i-am luat și pe el și pe mama. Noi dacă am văzut că tot se văita de burtă, am mers cu el la spital, ne-am dus la UPU. Ea a spus o să îl luăm primul pe el, o să trebuiască să desfacem operația să vedem despre ce este vorba să scăpăm de o grijă, exact vorba asta a spus-o.”

Medicii spun că băiatul a fost externat în stare bună, iar analizele și investigațiile făcute înainte de operație nu au indicat că băieţelul să aibă și alte probleme de sănatate care să impună amânarea intervenției. Cu toate acestea copilul a revenit la spital cu dureri abdominale și stare generală modificată, la doar câteva ore de la externare.

Ludmila Munteanu, medic primar chirurgie pediatrică: A doua zi dimineață, l-am văzut la ora nouă, avea o tumefacție mai mărită. M-am gândit că este vorba de o complicație post operatorie. Am început procedura de închidere a peretelui abdominal și în acel moment a făcut un stop-cardiovascular.

Daniela Ciobanu, medic anestezist:Manevrele de resuscitare au durat două ore și jumătate, aproape trei ore, s-a făcut tot ce s-a putut ca să răspundă la resuscitare.

Familia a depus plângeri la poliţie și la colegiul medicilor.

Ionuț Gheorghe, unchiul copilului:Ni s-a spus de către domnul doctor legist că cauza decesului ar fi de la prima operație, i-ar fi atins o venă sau un vas de sânge. Diagnosticul pe certificatul de deces este peritonită localizată, în mare parte ne-a dat de înteles că este de la prima operație.

Conducerea spitalului a demarat și o anchetă administrativă.

Mihai Dumitrescu, director medical Spitalul județean Focșani:S-a constituit la nivelul spitalului o comisie de anchetă pentru a face o anchetă administativă pentru a ne asigura că procedurile și protocoalele în vigoare ale spitalului au fost respectate.

În timpul operaţiei au fost recoltate probe toxicologice care au fost trimise la un laborator specializat din Iași. În funcţie de rezultatele analizelor se va putea stabili cauza morţii copilului.