Amnesty International va propune la CCR un memoriu despre definirea familiei în Constituţie
România riscă să îşi încalce obligaţiile internaţionale privind drepturile omului, dacă va modifica definiţia familiei în Constituţie, a declarat reprezentantul Amnesty International pentru România, Barbora Cernusakova.
Potrivit News.ro, care citează RFI, ea spune că organizaţia pe care o reprezintă va înainta Curţii Constituţionale un memoriu amicus curiae, în care va sublinia că această modificare ar putea duce la încălcarea standardelor internaţionale în materie.
"Amnesty International este îngrijorată că un asemenea referendum pentru a modifica definiţia familiei în Constituţie ar putea duce la încălcarea obligaţiilor internaţionale privind drepturile omului la care s-a angajat în mod voluntar România.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe lângă asta, ar putea duce la o discriminare a homosexualilor, o stigmatizare şi o ostilitate la adresa comunităţii LGBTI. Însă pe lângă asta, ar putea afecta toate acele cupluri care nu sunt căsătorite. Deci ar avea consecinţe mai largi pentru societate.”, a declarat Barbora Cernusakova.
Ea a spus că Amnesty International nu va da în judecată România, dar va propune Curţii Constituţionale un memoriu amicus curiae.
"Nu intenţionăm să dăm România în judecată, dar vom acţiona împreună cu alţi parteneri, precum ILGA Europe. Vom propune Curţii Constituţionale un memoriu amicus curiae, în care vom sublinia că această modificare a definiţiei familiei ar putea duce la o încălcare a standardelor internaţionale privind drepturile omului, iar aceste standarde includ Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa ei. Sunt câteva cazuri în care Curtea Europeană a stabilit că această interdicţie aplicată cuplurilor de acelaşi sex ar fi o violare a Convenţiei Europene.
Ar fi de asemenea o violare a legislaţiei Uniunii Europene, şi anume a Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Prin urmare, este un lucru important de clarificat, pentru că în mod evident Curtea Constituţională are un cuvânt de spus. Dar odată ce referendumul are loc, iar oamenii votează afirmativ şi Constituţia este schimbată, atunci vor exista deja consecinţe civile", a spus Barbora Cernusakova.
Potrivit reprezentantului Amnesty International pentru România, este important să existe o conştientizare masivă a faptului că această schimbare ar avea consecinţe asupra drepturilor omului la nivel individual, în condiţiile în care există deja un cadru legal restrictiv, care va deveni şi mai prohibitiv.
"(...) Mai întâi, Curtea Constituţională îşi va spune cuvântul, după care oamenii vor vota. Deci este important să existe o conştientizare masivă a faptului că această schimbare ar avea consecinţe asupra drepturilor omului la nivel individual. Este greu de închipuit magnitudinea impactului, dar trebuie să spunem că legislaţia românească e deja destul de restrictivă. Codul Civil din 2011 nu recunoaşte de exemplu căsătoriile între persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate şi interzice căsătoriile gay. Deci există deja un cadru legal restrictiv, iar această modificare îl face şi mai prohibitiv", a mai declarat Barbora Cernusakova.
Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat marţi, cu 107 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi şapte abţineri, proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.
Liderii grupurilor ALDE şi UDMR au spus că fiecare dintre senatorii lor vor vota după cum le dictează conştiinţa, PNL şi PSD au spus că susţin proiectul, iar USR s-a declarat împotriva modificărilor.
Reprezentanţii Asociaţiei ACCEPT au afirmat, după ce propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei a fost adoptată de Senat, că această instituţie "ridică homofobia la valoare de stat şi sacrifică protecţia constituţională pentru numeroase familii din România".
“Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituţia României.
De asemenea, o altă modificare introduce la acelaşi articol un nou articol II, cu următorul text: "Revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispoziţiilor art. 151 alin. (3) din Consituţia României, republicată".
Referendumul privind redefinirea familiei în Constituţie va avea loc în 7 octombrie, a anunţat, în 1 septembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea.
"În primul rând, am dat un vot în Comitetul Executiv de susţinere a acestui obiectiv şi am stabilit care să fie data la care să aibă loc referendum şi s-a stabilit pentru 7 octombrie", a declarat Liviu Dragnea la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: News.ro
Etichete: casatorie, referendum, Amnesty International, revizuirea constitutiei, coalitia pentru familie,
Dată publicare:
12-09-2018 17:14